Cloud și Software-as-a-Service (SaaS) sunt doi termeni cunoscuți din lumea IT și business. De multe ori, sunt folosiți în mod interschimbabil datorită similarităților și beneficiilor comune. Însă este greșit ca oamenii să confunde aceste două concepte care par la fel, dar sunt total diferite. Acest articol vorbește despre diferențele dintre cloud și SaaS ca tu să le înțelegi mai bine și să nu le confunzi.
Ce este Cloud?
Într-un alt articol am vorbit despre Ce este Cloud?, însă vom explica pe scurt ce face acest „nor”.
Mai nou, cloud este folosit oriunde, oricând. Este un concept care a devenit mainstream, chiar dacă ești conștient că îl folosești sau nu. Cloud poate fi considerat ca fiind Internetul. Dacă utilizezi un software bazat pe cloud, te poți conecta la Wi-Fi pentru a accesa acel software de oriunde de afli. Poate fi de pe un computer desktop sau de pe telefon. Poți fi la birou, acasă sau la supermarket. Atâta timp cât există Wi-Fi, nu contează. Pe scurt, cloud a fost creat pentru a partaja date mai eficient și mai rapid.
De exemplu, One Drive este un server bazat pe cloud în care îți pot stoca fișierele. Le poți accesa de oriunde și poate fi disponibil pentru mai mulți utilizatori. Cloud este util pentru ca nu plătești foarte mult pentru a închiria spațiul pe server.
Ce este SaaS?
SaaS este o tehnologie care livrează software într-o aplicație. Aplicația software este accesată prin Internet, ceea ce înseamnă că utilizatorul nu instalează și nu întreține software-ul la nivel local. Aplicația rulează pe serverele furnizorului, ceea ce îi face responsabili pentru securitatea, performanța și întreținerea aplicației.
De obicei, aplicațiile SaaS sunt licențiate pe bază de abonament, adică plătești o taxă lunară în funcție de nivelul de servicii și de numărul de utilizatori necesari. În concluzie, SaaS este livrat ca și un serviciu pe Internet. La fel ca și cloud, SaaS este un mod rentabil de a avea acces în timp real la software ori de câte ori dorești.
Pentru a descoperi mai multe despre ce este SaaS, citește acest articol.
Care sunt principalele beneficii ale serviciilor cloud/SaaS?
Fiecare dintre aceste software-uri are avantajele lor. Citește aici despre câteva dintre beneficiile comune:
- Instalarea lor durează puțin. Fiind totul în cloud, nu există drivere care trebuie să ruleze mereu și actualizările pot avea loc instantaneu. Amândouă sunt găzduite, nu deținute. Fiindcă aparțin de o terță parte, furnizorul se asigură că totul funcționează fără probleme.
- Datele se sincronizează rapid. De la actualizări de coduri la email-uri, toate datele sunt partajate și împărțite în timp real pe întreaga rețea.
- Este rentabil. Stocarea întregii (sau parțiale) infrastructuri în cloud este adesea cel mai eficient mod de a gestiona datele datele companiei. Previne pierderea datelor și nu există întreruperi.
- Este mai sigur. Cloud poate fi public sau privat. Indiferent de tip, cloud are măsuri cruciale de siguranță care previn incidente neplăcute.
Diferențele dintre SaaS și Cloud
Am ajuns, într-un final, la subiectul principal al articolului. După cum ai văzut, SaaS și cloud sunt strâns legate, dar totuși diferite. Cu cloud, un utilizator este capabil să personalizeze și să gestioneze orice aplicație software pe un server găzduit la distanță. Datele companiei tale sunt accesibile prin servere de pe Internet. Pentru SaaS plătești un abonament pentru a accesa o aplicație software deja dezvoltată. Chiar dacă nu poți gestiona și personaliza aplicația, nu ai responsabilitatea de a întreține software-ul.
De exemplu, aplicația noastră software, NELU, este o aplicație SaaS. Cum SaaS este o ramură a cloud-ului, software-ul se poate integra cu sisteme de vânzare cum ar fi ecommerce, ERP, CRM, WMS, etc. Datele sunt sincronizate între toate aceste sisteme pentru a afișa informații despre comenzi, inventar, produse și urmărirea coletelor. Noi deținem aplicația și noi avem grijă ca ea să funcționeze ca tu să te poți bucura de ce îți oferă. NELU este securizat de noi și păstrăm datele importante pe un server cloud. Pentru a te folosi de aplicație, tu plătești un abonament lunar.
Mai mult decât atât...
După cum poți vedea, cloud și SaaS funcționează împreună pentru a-ți aduce aplicații software ușor de accesat și rentabile. Distincția dintre cele două tehnologii este că SaaS se poate referi la orice aplicație software pe care o rulezi și nu se află în sediul biroului. Este o aplicație completă, nu face parte din altceva. Tu „închiriezi” aplicația pe o perioadă de timp, evitând nevoia de a cumpăra și instala o infrastructură ca mai apoi să plătești pentru întreținere. În comparație, cloud oferă un spațiu care nu este legat de nici o locație specifică. Poți închiria calculatoare sau servere virtuale unde poți stoca date importante. Spre deosebire de SaaS, care cuprinde aplicații utilizate de publicul larg, cloud este utilizat frecvent de dezvoltatorii de software, furnizori de aplicații sau departamentele corporative de IT.
SaaS este doar un software livrat unui utilizator dintr-un mediu cloud. Cloud poate oferi și alte servicii decât SaaS. De exemplu, îți oferă mai mult control asupra datelor tale. Cu excepția cazului în care există un acord specific, toate datele de pe SaaS sunt stocate de furnizor. În cloud poți face copii de rezervă a datelor pentru a le putea muta pe propriul spațiu de stocare. Cloud probabil va rămâne preferatul celor care vor să dețină controlul, în timp ce SaaS se va ocupa de aplicații sau servicii gratuite sau cu costuri reduse.
Concluzie
Cam atâtea sunt de zis despre diferențele dintre SaaS și cloud. Sperăm că acest articol a arătat de ce aceste două tehnologii sunt similare, dar totuși destul de diferite. Amândouă concepte au beneficiile lor care ajută un business să crească și să funcționeze eficient în această eră digitală. Dacă ai întrebări despre aplicația noastră software, NELU, sau dorești să afli mai multe informații despre aplicații în general, ne poți contacta oricând.