În zilele noastre, tot mai multe companii folosesc software-as-a-service (SaaS) pentru a-și putea atinge țelurile. Însă, chiar dacă SaaS are succes, încă este greșit înțeles de alți oameni, în special oamenii de afaceri.
În acest articol, descoperă care sunt aceste mituri și care este adevărul despre SaaS.
Ce este software-as-a-service?
Software-as-a-service nu este un model de livrare nou. În ultimii ani, piața SaaS s-a bucurat de o creștere rapidă și nu arată semne de încetinire. Mai mult decât atât, este estimat să crească. Însă ce este software-as-a-service?
SaaS este o modalitate de a livra software prin Internet. Înainte, software-ul era împachetat și instalat pe computere individual sau era încărcat pe serverul cloud privat sau public al unei organizații. Astfel, era ușor pentru utilizatori să poate acceseze software-ul.
Mai mult decât atât, SaaS a schimbat modelul de venituri. Majoritatea companiilor care se folosesc de SaaS percept taxe lunare de abonament. Astfel, în loc să achiziționezi licențe de software, utilizatorii se abonează în esență la software ca serviciu. Mulți furnizori oferă diferite niveluri de servicii, astfel încât utilizatorii își pot ajusta planul în funcție de nevoi.
Beneficii software-as-a-service
Cei care se folosesc de software-as-a-service văd costuri totale de proprietate mai scăzute pe termen lung și costuri inițiale mai mici. Natura pay-as-you-go a SaaS înseamnă că există și un risc financiar mai scăzut pentru utilizator.
Pentru mulți dezvoltatori, trecerea la produse SaaS poate fi un avantaj și oferă productivitate și eficiență mai mare. Cu un software auto găzduit, implementarea și întreținerea continuă necesită timp iar companiile sunt responsabile pentru propriile actualizări de software și securitatea datelor.
Când vine vorba de SaaS, toate aceste lucruri sunt de obicei incluse.
Citește: De ce trebuie să-ți actualizezi sistemul?
Mituri software-as-a-service
#1 SaaS înseamnă doar reducerea costurilor
Economia modelului SaaS este cu siguranță un aspect cheie pentru multe afaceri. În realitate, însă, organizațiile adoptă SaaS pentru valoarea sa reală: avantajul competitiv de pe piață. De ce? Pentru că sursele primare ale acestui avantaj competitiv sunt viteza, atât când vine vorba de agilitatea de a face schimbări viitoare cât și time to value oferit.
Astfel, SaaS nu este doar un alt modul de livrare și valoarea reală a software-ului depășește aspectul economic.
#2 SaaS este doar o tendință trecătoare
Mulți au crezut că SaaS este doar o tendință trecătoare. Însă numerele au dovedit că SaaS este o mișcare mainstream: mulți utilizatori au declarat că sunt mulțumiți de model și intenționează să își reînnoiască abonamentele. Mai mult decât atât, acești oameni recomandă SaaS altor colegi.
#3 Aplicațiile SaaS nu sunt sigure
Oricând se poate întâmpla un atac cibernetic, indiferent dacă folosești SaaS sau nu. Aceste tipuri de incidente nu se întâmplă foarte des. Utilizatorii SaaS beneficiază de faptul că software-as-a-service este o resursă partajată. Economiile realizate de SaaS înseamnă că serviciile de securitate pot fi mult mai robuste decât ceea ce ar fi rentabil pentru o singură organizație.
#4 SaaS este doar pentru utilizatorii de afaceri din întreprinderi mici
În ziua de astăzi, organizațiile de toate dimensiunile folosesc SaaS pentru a-și gestiona funcțiile de afaceri. Chiar dacă înainte se credea că numai companiile mici se pot folosi de SaaS, și întreprinderile mari folosesc SaaS pentru agilitate, inovație și multe altele. Într-adevăr, organizațiile mici sunt cele care beneficiază cel mai mult de SaaS, dar asta nu înseamnă că întreprinderile mari nu se pot folosi de SaaS.
#5 SaaS oferă un singur tip de aplicație
Instrumentele SaaS variază ca formă și funcționează la fel de mult ca sortimentul general de software disponibil în prezent. Deși SaaS este de obicei disponibil prin abonament și sunt proiectate să accepte cât mai mulți utilizatori, există nenumărate moduri prin care SaaS poate fi împachetat. Mai mult decât atât, prețul poate fi stabilit.
Utilizatorii pot configura un număr tot mai mare de aplicații SaaS pentru a satisface nevoile lor individuale. Un alt mit este faptul că SaaS oferă doar versiuni mai slabe ale aplicațiilor sofisticate. Chiar dacă aplicațiile SaaS sunt simplu de implementat, utilizat și întreținut, asta nu înseamnă că organizațiile care folosesc SaaS sacrifică funcționalitatea.
Un ultim cuvânt
Nu toate aplicațiile SaaS sunt create în mod egal. Există un spectru larg de capabilități și funcționalități printre furnizorii de software SaaS. Trebuie doar să cunoști nevoile tale și să știi după ce să te uiți.
Noi îți putem oferi o aplicația unică. Se numește NELU și știe să facă doar ce ai nevoie. Dacă crezi că te putem ajuta, nu ezita să ne cauți. Stabilim o întâlnire și putem discuta mai departe nevoile tale.