Gartner estimează că utilizarea cloud-ului va crește cu 21% la nivel global. Cea mai mare pondere a creșterii provine din aplicațiile software-as-a-service (SaaS) și este de așteptat să continue să crească. Dar de unde știi că este momentul potrivit pentru a-ți muta sistemul ERP (Enterprise Resource Planning) în cloud?
Descoperă Ce este ERP?
Răspunsul la această întrebare îl vei descoperi în acest articol, unde vom explora câteva dintre semnele care îți arată că este momentul pentru o schimbare. Mulți dintre liderii de afaceri spun că sistemul lor ERP nu le satisface nevoile. Însă, chiar dacă au făcut un upgrade, nu au fost mulțumiți de rezultate sau de costuri. Poate că acest lucru te face să te întrebi dacă ar trebui să migrezi spre soluții mai bune sau să renunți de tot la ERP.
Sistemele ERP on-premise sunt des folosite de multe companii și urmăresc rădăcinile arhitecturale și operaționale din secolul trecut. Bineînțeles, aceste sisteme pot fi modernizate dar până la finalizarea actualizărilor (care necesită mult efort). Sistemul ERP este capabil să îndeplinească doar acele cerințe identificate la inițierea proiectului. Sistemele on-premise sunt depășite de câțiva ani care obosesc companiile. De aceea este nevoie de o schimbare.
Cum ajută cloud-ul?
Cloud, sau cloud computing, este un serviciu oferit de o companie specializată. Acest servicii pot fi accesate de pe orice device și sunt disponibile oriunde există o conexiune la Internet. În orice moment tu poți accesa fișiere în orice moment, 24/7.
Cloud îți oferă multă libertate, dar și alte beneficii. Cloud-ul, în general, facilitează colaborarea între diferite departamente sau locații fiindcă oricine poate accesa datele de care au nevoie, indiferent unde lucrează. Actualizările sunt făcute rapid, mai ales pentru a introduce noi informații. Astfel, fiindcă cloud oferă resurse IT utile, garantează securitate fișierelor și este disponibil chiar și în perioade de dezastru, ERP cloud susține creșterea și succesul afacerii tale.
Când știi că este momentul să te muți în cloud?
Unele companii se pot descurca cu soluțiile pe care le au. Însă pentru afacerile complexe care au planuri mari, tranziția de la un sistem ERP on-premise la o soluție modernă este o idee grozavă.
Iată câteva dintre semne:
- Mediul actual necesită actualizări extinse fie pentru platformă, fie pentru software. Este posibil ca unele componente să nu mai fie acceptate de producător.
- Atunci când compania crește rapid, își extinde operațiunile la nivel internațional. Expansiunea internațională și creșterea în achiziție nu sunt ușor susținute de un ERP vechi. Acest lucru adaugă costuri excesive și îți limitează șansele de creștere.
- Când organizația ta nu mai poate îndeplini cerințele de afaceri suficient de repede, atunci este momentul pentru o mutare. Mediul actual nu mai poate să îndeplinească cerințele de continuare a activității fără investiții semnificative.
- Data de expirare a ERP-ului a fost depășită. Actualizarea unui sistem on-premise poate fi un proiect costisitor, consumator de timp și care are ca rezultat numai beneficii de scurtă durată. Dacă structura este învechită, sistemul poate avea capacități limitate pentru a suporta cerințe pe termen scurt, cu atât mai puțin cerințele viitoare.
- Utilizatorii ERP încep să mormăie. Plângerile angajaților în legătură cu sistemul ERP este un bun indiciu că ar putea fi timpul pentru o schimbare. Comentariile lor pot reflecta mai mult decât o preferință pentru modernizare. Acest lucru poate indica faptul că sistemul ERP local are performanțe slabe în domeniul cheie.
- Raportarea devine din ce în ce mai dificilă. Când rapoartele sunt prea greu de generat și gestionat din cauza unui sistem ERP vechi, atunci este momentul pentru un upgrade.
- Costurile de întreținere sunt prea mari. Puține companii IT raportează că bugetele lor sunt în creștere din cauza unui ERP învechit. Dacă taxele pentru serviciul ERP on-premise cresc anual, investițiile în alte proiecte vor fi limitate. Mai mult decât atât, înlocuirea unei infrastructuri ERP vechi poate fi costisitoare. Poate că hardware-ul va avea capabilități mai robuste, însă performanța generală a sistemului nu se va îmbunătăți semnificativ.
- Prea multe date, prea multe răspunsuri. Sistemele ERP on-premise includ o serie de instrumente și depozite de date separate. Acest lucru face ca deținerea unei singure surse de adevăr să fie aproape imposibilă și adesea duc la răspunsuri contradictorii la întrebările critice ale afacerii tale.
- Regulile devin din ce în ce mai complexe. Cerințele financiare și de conformitate cu reglementările sunt în creștere și sunt deosebit de provocatoare pentru multe companii globale. Este posibil ca sistemele ERP vechi să nu aibă capacitatea de a respecta noile reglementări ale noii piețe în care dorești să intri.
- Toată lumea dorește ceva. Majoritatea organizațiilor vor descoperi că este dificil să țină pasul cu cerințele pieții. Fie că vrei să-ți extinzi operațiunile sau vrei să adresezi noile cerințe ale clienților, afacerea ta are nevoie de capabilități ERP robuste pe care vechile sisteme nu le pot scala eficient pentru a le suporta.
În concluzie
Scalabilitate ușoară împreună cu actualizări regulate de software fac ERP-ul în cloud o soluție în care merită să investești. Se ocupă de cele mai multe dintre problemele enumerate mai sus și oferă chiar și celor mai supărați lideri o modalitate mai puțin îngrijorătoare de a-și păstra afacerile robuste, actuale și moderne.
Citește De ce trebuie să-ți actualizezi constant sistemul?
Dacă ai ERP-ul în cloud, vei scăpa de multe dintre problemele și costurile întreținerii ERP-ului on premise. De asemenea, companiile sunt eliberate de cătușele care le limitează flexibilitatea, permițând managementului să se concentreze pe conducerea afacerii folosind multitudinea de informații colectate și procesate de noul sistem ERP.
Noi suntem alături de tine pentru a-ți răspunde la orice întrebare legată de ERP și cloud. Dacă simți că te putem ajuta (și chiar te putem ajuta!), nu ezita să ne contactezi azi!