Despre diferitele tipuri de viruși

Publicat la 24 mart. 2022

Nimănui nu îi place să răcească. 

Atunci când suntem răciți, nu avem chef de lucru, ne mișcăm lent și ne curge constant nasul. Nu vom putea opera la 100%.

La fel se poate întâmpla și cu un computer. Un device poate să „răcească” și să fie infectat de un virus. Însă este un virus diferit față de cel uman. Un virus de computer, cunoscut ca și malware, poate avea multe forme. Există multe tipuri de viruși care se pot răspândi de la un device la altul

Cunoașterea este cheie, așa că acest articol va discuta despre cum să eviți diferitele tipuri de viruși. 

Ce este un virus de software?

Un virus este asemănătoare unei boli: infectează un sistem și se răspândește la mai multe computere. Un doctor poate diagnostica simptomele unui virus; așa pot și IT-iștii să descopere un virus prin anumite simptome.

Iată câteva dintre simptomele unui virus

  • Blocări în curs și erori de ecran albastru
  • Performanță lentă
  • Fișiere lipsă
  • Depozitare redusă
  • Comportament neașteptat
  • Ferestre pop-up în browser
  • Programare neidentificabile
  • Activitate crescută în rețea
  • Software-ul de securitate este dezactivat

În cele mai simple cuvinte, un virus de software a fost creat de o mână umană pentru a se răspândi de la o gazdă la alta. Are abilitatea de a se replica, însă asta nu se poate întâmpla fără o celulă gazdă. Asta înseamnă că nu se poate răspândi fără un document sau un fișier. 

Un virus este un cod sau program malițios care schimbă modul în care un calculator funcționează. Se atașează de un program sau un document legitim și poate avea efecte devastatoare și neașteptate. Pot să distrugă date sau să deterioreze sistemul. Poate acționa fără ca userul să știe.

Ce poate virusul de software să facă? Să infecteze mai multe computere din aceeași rețea. Poate să fure parole și date, să apese pe taste, să corupă fișiere, să preia controlul computerului și să trimită în spam email-uri. Există și viruși mai „jucăuși” ca intenție și efect dar, de cele mai multe ori, pot deteriora permanent hard disk-ul și pot obține câștiguri financiare. 

Tipuri de viruși

Resident Virus

Este un virus destul de comun și cu care (sperăm ca nu) te vei întâlni destul de des. Virușii rezidenți se instalează în memoria RAM și se amestecă în operațiunile sistemului. Deobicei sunt destul de ascunși încât să nu-i poți observa fără un software antivirus. Se pot chiar și atașa pe fișierele tale. 

Poți să compari virușii rezidenți ca la prietenul enervant al vechiului tău coleg de apartament care se invită la tine acasă. Poți lua acești viruși din atașamente de email, descărcări infectate sau fișiere partajat. Virusul se activează ori de câte ori computerul tău efectuează o anumită acțiune. Nu este surprinzător că virusul se poate atașa la software-ul antivirus; te poate înșela foarte ușor.

Macro Virus

Acest tip de virus îl poți găsești în programe cum ar fi Microsoft Word sau Excel. Sunt stocați ca o parte a unui document și se răspândesc atunci când fișierele sunt transmise către alte computere, deobicei prin email. Macro virușii măresc dimensiunea fișierelor atunci când le infectează deoarece își atașează propriul cod. 

Boot Sector Virus

Este unul dintre cel mai ușor virus de evitat. Deobicei, acest virus se ascunde într-un fișier de pe un USB sau un atașament dintr-un email. Atunci când virusul este activat, poate infecta înregistrarea principală de pornire a sistemului și să deterioreze sistemul. 

Trojan Virus (Cal Troian)

Virusul troian își ia numele de la uriașul cal de lemn în care grecii s-au ascuns pentru a pătrunde în Troia. A primit acest nume din cauza faptului că sunt printre cei mai ascunși dintre virușii informatici. Sunt folosiți des de infractorii cibernetici. 

Caii troieni sunt deghizați în programe normale care te tentează să le instalezi pe device. Odată instalați, virușii obțin acces la fișierele tale și pot captura parole și informații bancare. Hackerii pot face achiziții online prin contul tău sau îți poate expune informațiile private lumii. 

Overwrite Virus

Acest virus este cel mai dăunător dintre toate. Așa cum sugerează numele, acest virus suprascriu conținutul fișierelor tale pentru a infecta foldere, alte fișiere sau programe întregi. Virusul șterge codul original fără ca tu să știi și, odată șterse, aceste fișiere nu pot fi recuperate. 

Datele se pierd ușor. Virusul se răspândește cel mai des prin emailuri sau descărcare fișierelor de pe website-uri dubioase. Nu uita să scanezi întotdeauna fișierele cu un software antivirus înainte să deschizi fișierul pentru a detecta potențiali viruși înainte să cauzeze probleme. 

Browser Hijacker

Pirații de browser preiau căutările tale de pe Internet și te redirecționează către pagini pe care nu ai vrut să le vizitezi. Nu sunt la fel de dăunătoare ca alți viruși. Mai mult te păcălesc decât să te fure. Șarlatanii de browser sunt o problemă enervantă deoarece scad semnificativ din experiența navigării pe Internet. 

Dacă întâmpini o mulțime de reclame pop-up aleatorii sau dacă pagina de pornire a browser-ului tău s-a schimbat fără voia ta, atunci este posibil să te fi întâlnit cu un browser hijacker. 

Web Scripting Virus

Un virus modern, virușii de scriptare web sunt mici bug-uri foarte inteligente care se amestecă în fundalul site-urilor web populare. Aceste site-uri sunt, de obicei, platforme de social media. 

Virusul se deghizează în link-uri normale și, odată ce ai dat click pe ele, îți fură cookie-urile unde sunt stocate informațiile tale. Virușii de scriptare web nu trebuie subestimați; îți pot deteriora datele și se răspândește mai rapid decât alți viruși. 

Polymorphic Virus

Asemenea unui cameleon, virusul acesta își schimbă culoare pentru fiecare situație, ceea ce îl face foarte viclean. Un virus polimorf se modifică ori de câte ori se reproduce și este dificil pentru orice antivirus să țină pasul. Virusul poate șterge fișiere, să fure date și să saboteze sistemul. 

Vestea proastă este că acești viruși sunt des folosiți de șarlatani. Însă vestea bună este că programele antivirus de top încep să se adapteze alături de viruși, folosind tehnici de scanare mai sofisticate.

Multipartite Virus

Acești viruși cu „mai multe părți” sunt în creștere. Majoritatea virușilor atacă fie prin sectorul central de pornire al computerului, fie prin fișierele acestuia. Un virus multipartite face ambele. Din păcate, un virus versatil este greu de prevenit; de aceea rata lor de creștere rapidă este mare. 

De obicei, acest virus se răspândește prin fișiere .exe sau prin programe precum Word sau Excel. Știi că ai de a face cu un virus multipartite pentru că îți consumă memoria virtuală, așă că te poți aștepta la o încetinire bruscă a computerului. 

Spacefiller Virus

Acești viruși găsesc spațiile goale dintr-un cod de program și își adaugă propriul cod. În acest mod, virusul nu modifică dimensiunea fișierelor, așa cum fac alți viruși, ceea ce îi face foarte greu de detectat.

Majoritatea programelor antivirus găsesc cu greu acești viruși, dar sunt câteva instrumente manuale care vânează virușii și îi elimină. Din fericire, acești viruși sunt și greu de creat și nu există multe tipuri de fișiere la care se poate atașa.  

Cum te protejezi de viruși?

Cheia pentru a te proteja de virușii informatici este să ai mai multe straturi de apărare a securității cibernetice. Te poți proteja astfel:

  • Folosești un antivirus sau firewall bun. Este principala metodă de protecție împotriva virușilor, însă ține minte că nu este o soluție completă. 
  • Evită să apeși pe reclame de tip pop-up. Nu da click pe nici un avertisment de pe website-uri în care nu ai încredere. 
  • Asigură-te că antivirusul este mereu actualizat. Descoperă în acest articol De ce trebuie să-ți actualizezi sistemul
  • Întotdeauna scanează atașamentele din email înainte să le deschizi. Dacă ai primit un email sau un fișiere dubios, scanează-l cu ajutorul antivirusului. Virușii se pot răspândi ușor prin această cale și este bine să nu apeși pe nici un link suspect.

Soluția antivirus individuală depinde de factori precum dimensiunea afacerii tale, industria din care faci parte, tipul de organizație și obiectivele de afaceri pe termen lung. 

Citește și: Sunt aplicațiile sigure? 

Postări similare

phone-handset