Ce sunt aplicațiile software?

Publicat la 25 mai 2021

Aplicațiile le găsești la fiecare pas și le folosim în fiecare zi, mai ales cele de pe telefon. Chiar dacă nu ne gândim că ar avea o altă folosință decât pentru a ne distra, o aplicație software are mai multă valoare decât ai crede. 

În articolul nostru Ce este software-ul? am menționat că există software pentru aplicații. Scopul lor este să îndeplinească comenzi date de utilizator și sunt în special utile în firmele care încearcă să se modernizeze. Cu o singură apăsare poți controla toate aspectele business-ului tău, automatizând toate procesele manuale care consumă mult din timpul tău. 

Dar cum funcționează mai exact o aplicație software? Cum te poate ajuta să automatizezi toate procesele din organizația ta? Și, cel mai important, de ce ai avea nevoie de o asemenea aplicație? 

Acest articol are toate răspunsurile pe care le cauți. Vom vorbi despre tot ce are legătură cu aplicațiile software, care sunt scopul lor și ce le face atât de importante, ca tu să le înțelegi adevărata valoare.

Citește: Sunt aplicațiile sigure?

Definiție aplicație software

În cei mai generali termeni, software-ul de aplicație este un tip de program care îndeplinește o funcție specifică, fie ea personală, educațională sau de afaceri. Fiecare program este conceput să asiste utilizatorul într-un anumit proces, care poate fi legat de productivitate, creativitate sau comunicare. Aplicația (sau le mai poți numi apps) este un software care efectuează sarcini specifice pentru utilizator.

De exemplu, Microsoft Word sau Excel sunt aplicații software, la fel și browserele web obișnuite. Aici vin incluse și aplicațiile mobile cum ar fi cele de comunicare (WhatsApp), jocuri (Candy Crush), aplicații care îți oferă informații despre vreme sau transport ș.a.m.d. Toate aceste aplicații sunt menite să fie folosite de clienții companiilor care crează aplicația, mai ales pentru că multă lume stă pe mobil. Telefonul este un dispozitiv indispensabil și o aplicație poate fi cheia succesului. 

Însă o aplicație nu este creată doar pentru a ne distra. Multe companii din lume folosesc aplicații pentru a controla toate aspectele ce țin de business. Cu o aplicației software, poți îmbunătăți acuratețea, eficiența și eficacitatea operațiunilor, și ajută la economisirea timpului de lucru și creșterea productivității. 

De ce este o aplicație software importantă?

Într-un business, o aplicație software este importantă deoarece:

  • Poți să gestionezi toate informațiile din firmă fără să te folosești de un calculator. Aplicația se poate folosi de cloud pentru a transmite datele pe toate dispozitivele conectate, așa că tu poți avea acces la informații tot timpul. 
  • Poți să manipulezi datele și să calculezi numerele care te interesează. Atunci când există o urgență, nu mai trebuie să mergi la birou pentru a verifica ce a mers greșit. Vei găsi totul pe telefon. 
  • Poți coordona resursele mai ușor cu ajutorul interfeței simplificate și să dai comenzi direct din aplicație. Toate informațiile de care ai nevoie sunt expuse într-un mod clar și concis, ca tu să ajungi mai repede acolo unde trebuie.

Aplicațiile de obicei sunt instalate pe device-uri, însă pot fi accesate online, fără să fie instalate undeva. De asemenea, aplicația poate să fie un singur program sau un grup de mai multe programe numite și o suită de aplicații. 

Este important să alegi o aplicație care te va ajuta să crești, nu una care să-ți complice viața pentru că este greu de folosit. Scopul aplicației este de a îmbunătăți funcționalitatea și eficiența firmei tale. Dacă nu ești conștient, însă, de opțiunile care sunt perfecte pentru tipul tău de companie, s-ar putea să nu beneficiezi de avantajele concrete ale aplicației. După ce vei știi care sunt aplicațiile software disponibile, vei putea lua o decizie în cunoștință de cauză. Noi suntem aici la dispoziția ta.

Diferența dintre software de sistem și cel de aplicații

Aceste două softuri sunt similare pentru că dau comenzi și sunt puntea dintre hardware și user. Însă există și niște diferențe. Software-ul de sistem se referă la software-ul care menține sistemele în funcțiune, cum ar fi sistemul de operare. Poți stoca acest tip de software pe CD-uri, DVD-uri, USB-uri sau alte dispozitive. Gestionează și controlează operațiunile hardware-ului computerului. Însă ajută și programele de aplicații să se execute corect. Fără un software, aplicațiile nu pot funcționa.

Aplicația software este un program care funcționează pentru a finaliza o sarcină specifică dată de utilizator. Software-ul de aplicație acționează ca un mediator între utilizatorul final și software-ul de sistem. De asemenea, poți instala mai multe aplicații software pe un singur software de sistem.

Hai să ne uităm mai bine...

Mai jos vom prezenta principalele diferențe dintre software de sistem și software pentru aplicație:

Software pentru sistemSoftware pentru aplicație
Este conceput pentru gestionarea resurselor sistemului, cum ar fi cea a memoriei, a proceselor de securitate, etc.Este creat pentru a îndeplini cerințele utilizatorului pentru îndeplinirea unor sarcini specifice.
Începe să ruleze când sistemul este pornit și rulează până când este oprit.Aplicația software începe să funcționeze din momentul în care utilizatorul începe să folosească aplicația și se termină când utilizatorul o închide.
Este un software de uz general.Scopul software-ului de aplicație este specific.
Sistemul se află deja în computer la momentul instalării sistemului de operare.Se instalează conform cerințelor utilizatorului.
Este capabil să ruleze independent.Nu poate rula independent. Software-ul aplicației are nevoie de software de sistem pentru a merge.
Utilizatorul nu interacționează cu software-ul sistemului deoarece rulează pe fundal.Userul interacționează cu software-ul în timp ce utilizează anumite aplicații.

Avantajele unei aplicații software

Probabil această parte te interesează cel mai mult și putem spune că sunt multe beneficii în folosirea unei aplicații software într-un business. O companie care este într-o rapidă creștere se poate încurca într-o rețea complexă de nevoi și probleme, mai ales dacă nu există un sistem bine definit. În timp, poate provoca daune și oprește creșterea unei companii pe termen lung. 

Însă acesta nu este un scenariu care trebuie să se îndeplinească. Poți să eviți acest viitor citind mai multe despre beneficiile aplicației software:

Aplicația este flexibilă

O aplicație software beneficiază de flexibilitate maximă, ceea ce înseamnă că se mulează după organizația ta. Totul poate fi programat să funcționeze după modul în care lucrezi, altfel te vei familiariza mult mai ușor cu aplicația. Poți avea capacitatea de a crea orice proces de care compania ta are nevoie. O aplicație software se poate adapta cerințelor tale în timp, mai ales dacă acestea se schimbă. Aplicația va fi mereu pregătită să înfrunte viitorul.

Aplicația are integrare directă

O aplicație personalizată după nevoile tale se integrează direct cu procesele deja existente în firmă. Dacă ai alte programe software pentru diferitele departamente ale companiei, acestea pot fi păstrate ușor. Este soluția perfectă pentru toate nevoile tale organizaționale și o aplicație face tot procesul de integrare mai ușor, oferind companiei tale timp și resurse pentru a crește.

Aplicația este sigură

Securitatea datelor este importantă pentru a păstra încrederea clienților dar și pentru a nu suferi daune. O aplicație software are niveluri ridicate de securitate și există o șansă mai mică de a suferi un atac. Astfel, datele vitale ale firmei vor rămâne la loc sigur, fără să fie vizate de către grupurile de hackeri.

Aplicația oferă vizibilitate în timp real

Este greu să te ocupi deodată de toate sistemele și aspectele dintr-o firmă. Nu poți avea niciodată o imagine completă a afacerii și astfel te împiedică să iei decizii rapide și precise necesare pentru a rămâne agil pe piața competitivă. O aplicație software te poate ajuta să economisești din timpul prețios și elimină erorile. Astfel, angajații nu vor fi opriți de sisteme ineficiente și vor putea deveni mai productivi.

Aplicația reduce din costuri

Departamentele tale pierd foarte mult timp, energie și bani întreținând și actualizând toate sistemele existente. Aplicațiile software te pot ajuta să te concentrezi asupra inițiativelor strategice și să iei decizii mai bune. De asemenea, pentru că oferi o experiență excepțională clienților tăi, îți poți păstra baza loială de consumatori pe care deja îi ai. Astfel, clienții tăi își pot accesa datele oriunde și rezolvă rapid problemele pe care le au.

Tipuri de aplicații software

Aplicațiile software sunt de mai multe feluri și fiecare face parte din alt domeniu de activitate. Iată câteva dintre ele:

  • Software pentru prezentări: Este un program care prezintă informația sub forma unui slide. Poți să adaugi text, videouri și imagini pe aceste slide-uri pentru a le face mai informative. Astfel, tu poți să îți prezinți ideile într-un mod plăcut vizual și ușor de înțeles. Exemple: Microsoft PowerPoint, Keynotes. 
  • Software pentru spreadsheets: Este folosit adesea pentru a efectua calcule. Toate informațiile sunt stocate într-o celulă și se folosesc formule pentru a putea defini valoarea datelor, cum ar fi textul, data, ora. Exemplu: Microsoft Excel, Google Sheets. 
  • Software pentru baze de date: Este o colecție de date care culege informații dintr-o aplicație. De multe ori într-o bază de date sunt stocate toate informațiile legate de utilizatori. Poți accesa aceste date oricând. Exemplu: Oracle, MS Access.
  • Software multimedia sau de divertisment: Software-ul multimedia este o combinație de text, grafică, și audio utilizate în editarea videoclipurilor sau a textului. Este de obicei utilizat în dezvoltarea afacerilor, în educație, în lucratul de acasă și divertisment. Software-ul de divertisment se ocupă cu publicul larg, mass media și telecomunicații. Aici intră aplicații pentru rețelele sociale, aplicații de știri și vreme, sau aplicații de muzică. Exemplu: MediaPlayer, YouTube. 
  • Software de simulare: Simularea se referă la o imitație a lumii reale și a mediului înconjurător. Crează un mediu fizic al lumii reale pentru a reprezenta comportamentul, funcția și natura subiectului selectat. Este folosit adesea pentru educație, testare, instruire, sau jocuri video. Exemplu: simulări de zbor, navigare spațială. 
  • Software de procesare a textului: Este utilizat pentru a edita texte, dar și pentru a crea note, scrisori și alte documente. Adesea este folosit pentru înfrumusețarea textului și oferă o listă de tool-uri utile. Poți înlocui anumite cuvinte din text, să le cauți și să le găsești iar tezaurul îți oferă sinonime, antonime sau alte expresii folositoare. Exemplu: Microsoft Word, Notepad.

Cel mai important tip sunt aplicațiile web, un program de computer care utilizează browsere web pentru a efectua sarcini pe Internet. Astfel, îți permite să faci schimb de informații cu piața țintă sau să faci tranzacții rapide și sigure. Acest tip de aplicație poate să vină sub forma de coșuri virtuale, de programe de editare, sau programe de email cum ar fi Yahoo.

Concluzie

O aplicație software este esențială în orice companie care dorește să fie de succes. Poți spune adio proceselor manuale învechite care mai multe te încurcă decât te ajută. În zilele noastre, totul este automatizat, iar beneficiile sunt dovedite. Desigur, nu există o soluție unică pentru toată lumea. Fiecare companie are anumite nevoi, are o anumită dimensiune și funcționează altcumva. De aceea ai nevoie de un furnizor de încredere care îți poate oferi o soluție personalizată. 

Însă, înainte să pornești în această aventură, trebuie să știi că selectarea unei soluții potrivite începe cu o evaluare a nevoilor firmei. Dacă nu știi ce îți lipsește, este bine să te consulți cu un profesionist înainte să iei o decizie. Ne poți contacta oricând pentru a vorbi despre viitorul companiei tale. Suntem siguri că fiecare organizație are nevoie de o aplicație pentru a simplifica toate procesele care consumă timp, bani și nervi. 

Trăim într-o eră a vitezei și totul trebuie să crească rapid pentru a scoate profit. De aceea este important să știi de ce ai nevoie și care sunt problemele cu care te confrunți. Mai mult decât atât, trebuie să înțelegi la ce îți poate folosi o aplicație software și ce impact poate să aibă în organizație. Noi te putem ajuta să înțelegi care sunt beneficiile și îți oferim și o soluție. Trebuie doar să vrei.

Postări similare

phone-handset