Trăim într-o eră a tehnologiei. Tot ce putem face este să o acceptăm în viețile noastre și să ne adaptăm. Tehnologia modernă nu va pleca de lângă noi și va continua să ne simplifice munca. În curând va deveni un lucru esențial vieții umane. Printre aceste noi tehnologii se numără și inteligența artificială (cunoscută ca și AI, Artificial Intelligence).
Însă ce este inteligența artificială și cum ne poate ajuta în viața de zi cu zi? Scopul acestui articol este de a-ți oferi răspunsurile de care ai nevoie. Hai să descoperim împreună ce este AI-ul.
Descoperă și: Top tendințe SaaS de urmărit în 2022.
Ce este inteligența artificială?
Definiția diferă de la persoană la persoană, adică depinde pe cine întrebi. Cineva care nu cunoaște bine domeniul va spune ca se leagă de roboți. Un expert în AI va spune că este un algoritm care poate produce rezultate fără să fie instruit în mod explicit. Astfel, inteligența artificială se poate rezuma la a fi:
- O entitate inteligentă creată de oameni;
- O mașinărie capabilă să îndeplinească sarcini în mod inteligent fără a fi instruit în mod explicit;
- Un „robot” capabil să gândească și să acționeze rațional și uman.
În cele mai simple cuvinte, AI-ul simulează inteligența umană. Inteligența artificială folosește computere și mașini pentru a imita capabilitățile de rezolvare a problemelor și de luate a deciziilor ale minții umane.
Inteligența artificială este un concept popular în ziua de azi. Aceste mașini sunt capabile să învețe din experiență și să îndeplinească sarcini asemănătoare omului. Pe măsură ce această tehnologie crește, AI-ul va avea un mare impact asupra calității vieții noastre. Chiar și acum este prezent în viața noastră, chiar dacă nu ne dăm seama. Câteva exemple de AI:
- Computere care joacă șah
- Mașini care se conduc singure
- Siri, Alexa și alți asistenți
- Chatbots sau boți conversaționali
- Filtre de spam din email
- Recomandările primite pe Netflix
- Cumpărături online
- Securitate cibernetică
Istoria Inteligenței Artificiale
Termenul de artificial intelligence a fost inventat în anul 1956. Însă inteligența artificială a devenit popular datorită volumului crescut de date, algoritmi avansați și îmbunătățirea puterilor de calcul și de stocare.
Cercetările timpurii din anii 1950 au explorat subiecte precum rezolvarea problemelor și metodelor simbolice. În 1960, Departamentul de Apărare al Statelor Unite a devenit interesat de acest tip de muncă și a început să antreneze calculatoare pentru a imita raționamentul uman. De exemplu, în 2003 a fost inventat primul asistent inteligent personal, înainte de a lua naștere Siri și Cortana.
Această muncă timpurie a deschis calea pentru automatizarea și raționamentul pe care îl vedem astăzi în computere. În filmele de la Hollywood și romanele Sci-fi vedem inteligența artificială ca fiind niște roboți care cuceresc lumea; însă realitatea este diferită. Inteligența artificială nu este atât de înfricoșătoare sau inteligentă. AI-ul a evoluat pentru a oferi multe beneficii într-o industrie specifică, cum ar fi domeniul IT, bineînțeles, sau domeniul sănătății.
Cum funcționează Inteligența Artificială?
Matematicianul Alan Turing a pus o întrebare: Pot mașinile să gândească? Ce a urmat după, cum ar fi testul Turing care demonstrează că mașinile pot gândi, a stabilit scopul și viziunea fundamentală a inteligenței artificiale.
În general, sistemele AI funcționează prin ingerarea unei cantități mari de date, analizând aceste date pentru a face predicții despre viitor. Astfel, un chatbot care este alimentat cu exemple de chat-uri text poate învăța să producă conversații realiste cu oamenii.
Artificial Intelligence este incorporat în diferite tipuri de tehnologie, cum ar fi:
- Machine Learning: ML învață o mașină cum să facă interferențe și decizii bazate pe experiența trecută. Identifică tipare și analizează date pentru a deduce semnificația datelor și a ajunge la o concluzie fără să fie implicat un om. Astfel, cu machine learning companiile economisesc timp pentru afaceri și le ajută să ia decizii mai bune.
- Deep Learning: Este un subset al machine learning. Deep learning învață o mașină cum să proceseze intrările prin straturi pentru a clasifica, deduce și prezice rezultatul final.
- Neural Network: Rețelele neuronale funcționează pe principii similare cu cele ale celulelor neuronale umane. Sunt o serie de algoritmi care surprind relația dintre diferitele variabile și procesează datele la fel ca un creier uman.
- Natural Language Processing: Procesarea limbajului natural este o știință a citirii, înțelegerii și interpretării unui limbaj de către o mașină. Odată ce programul înțelege ce încearcă utilizatorul să comunice, va putea răspunde în consecință.
- Computer Vision: Acești algoritmi de viziune încearcă să înțeleagă o imagine prin descompunerea unei imagini și studiind diferitele părți are obiectelor. Mașina va învăța dintr-un set de imagini pentru a lua o decizie mai bună în viitor.
- Cognitive Computing: Algoritmii de calcul cognitiv încearcă să imite un creier uman analizând texte, imagini sau obiecte și să ofere rezultatul dorit.
Tipuri de inteligență artificială
Există patru tipuri de AI:
Mașini Reactive
Mașinile reactive sunt niște sisteme AI care nu au memorie, deci nu se poate baza pe experiențele anterioare, și sunt specifice unei sarcini. Este capabilă să folosească inteligența doar pentru a reacționa la lumea din fața ei. Deep Blue, programul de șah inventat de IBM, este un bun exemplu. Deep Blue poate să identifice tabla de șah și poate face predicții, dar nu poate să folosească experiența în întâlnirii viitoare.
Memorie Limitată
Acest tip de AI are memorie, deci poate să folosească experiențele trecute pentru a lua decizii în viitor. Numai că această memorie este limitată, chiar dacă poate stoca date pentru a cântări decizii potențiale. Inteligența artificială cu memorie limitată este mai complexă decât mașinile reactive.
Teoria Minții
Teoria minții este un termen folosit în psihologie dar este doar asta: teoretică. Lumea încă nu a atins acest nivel de inteligență artificială. Însă conceptul se bazează pe premisa psihologică de a înțelege că alte viețuitoare au gânduri și emoții care afectează comportamentul. Asta înseamnă că AI-ul ar putea înțelege modul în care animalele, oamenii și mașinile se simt și iau decizii bazate pe auto-reflecție și determinare. Această abilitate este necesară pentru ca inteligența artificială să devină un membru complet al omenirii.
Conștiința de Sine
Odată ce teoria minții poate fi stabilită, undeva în viitor, pasul următor este ca AI-ul să devină conștient de sine. Acest tip de inteligență înseamnă că AI-ul posedă conștință la nivel uman și își înțelege propria existență în lume, precum și emoțiile celor din jur. AI-ul este capabil să înțeleagă ce i se comunică și să răspundă. Acest tip de inteligență artificială nu există momentan.
Weak AI vs. Strong AI
Weak AI, care mai este numit și Narrow AI sau Artificial Narrow Intelligence (ANI), este un AI antrenat să îndeplinească sarcini specifice. Găsim weak AI în tot ce ne înconjoară azi, cum ar fi Siri, Alexa, sau vehicule autonome.
În schimb, strong AI este format din Artificial General Intelligence (AGI) și Artificial Super Intelligence (ASI). AGI este o formă teoretică de inteligență artificială în care o mașină ar avea o inteligență egală cu oamenii. Are capacitatea de a rezolva probleme, de a învăța și de a planifica viitorul. ASI, cunoscut și sub numele de superinteligență, depășește inteligența și capacitatea creierului uman. Cercetătorii încă nu explorează dezvoltarea acestui AI, însă un exemplu bun este HAL, asistentul de computer supraomenesc din filmul science fiction, 2001: A Space Odyssey.
De ce inteligența artificială este importantă?
Inteligența artificială este importantă deoarece poate oferi întreprinderilor perspective noi asupra operațiunilor lor de care poate nu erau conștienți. În unele cazuri, AI-ul poate îndeplini sarcini mai bine decât oamenii, cum ar fi sarcini repetitive, orientate spre detalii (analiza unui număr mare de documente). De multe ori, instrumentele AI completează aceste sarcini rapid și cu relativ puține erori.
Acest lucru a contribuit la alimentarea unei explozii a eficienței și a deschis ușa către oportunități de afacere noi pentru unele business-uri. Înainte, era greu de imaginat folosirea unui software de calculator pentru a chema un taxi, însă Uber a devenit una dintre cele mai mari companii din lume care face tocmai asta. Multe întreprinderi de succes astăzi folosesc inteligența artificială pentru a-și îmbunătăți operațiunile și pentru a câștiga avantaj în fața concurenților.
Mai mult decât atât, AI-ul mai poate să:
- Automatizeze învățarea și descoperirea repetitivă prin intermediul datelor. AI realizează sarcini frecvente, de mare volum, computerizate fără oboseală. Desigur, este încă nevoie de oameni care sunt esențiali pentru a configura sistemul și de a pune întrebările potrivite.
- Adauge inteligență produselor existente. Multe produse pe care le utilizezi pot fi îmbunătățite, așa cum Siri a fost adăugată ca o caracteristică inovatoare la noua generație de produse Apple.
- Se adapteze prin algoritmi de învățare progresivă. AI găsește structură și regularități în date, astfel încât algoritmii să dobândească abilități.
- Analizeze date mai multe și mai profunde folosind rețele neuronale.
- Obțină o precizie incredibilă prin rețele neuronale profunde. Cu cât folosești un produs mai mult, cu atât aceste produse devin tot mai precise.
- Profite la maxim de date. De multe ori se găsesc răspunsurile în date. Trebuie doar AI-ul să le găsească. Datele pot crea un avantaj competitiv. Chiar dacă toată lumea aplică tehnici similare, cele mai bune date vor câștiga întotdeauna.
Avantaje și dezavantaje
Inteligența artificială evoluează rapid și procesează cantități uriașe de date mult mai rapid și face predicții mai precise decât este posibil uman. Însă această tehnologie vine cu avantaje și dezavantaje. Hai să le vedem.
Avantaje:
- Bun pentru joburi orientate spre detalii
- Scade timpul pentru sarcini grele
- Oferă rezultate consistente
- Agenții virtuali bazați pe inteligență artificială sunt întotdeauna disponibili
Dezavantaje:
- Este scump
- Există o ofertă limitată de lucrători calificați pentru a construi instrumente AI
- Știe doar ce i-a fost arătat
- Lipsește abilitatea de a generaliza
Concluzie
Orice manager de afaceri dorește să aibă un avantaj competitiv și să-și depășească rivalii. Din păcate, acest lucru nu se mai poate întâmpla dacă nu te folosești de tehnologie. Clienții tăi se află online și vor servicii personalizate și totul să fie la îndemână. În ziua de azi, trebuie să te folosești de inteligența artificială pentru a-ți putea depăși concurența.
Ce mai aștepti? Ai întrebări legate de AI? Poți să ne contactezi oricând pentru a vorbi mai multe despre ce ai putea să faci pentru a-ți crește firma. Noi te putem ajuta să te modernizezi, deci nu ezita să vorbești cu noi.
Citește mai departe: Cum schimbă Inteligența Artificială departementul de HR?