În zilele noastre moderne, un business nu poate să funcționeze eficient fără să aibă toate procesele automatizate. Cerințele clienților și a pieței sunt tot mai solicitante și metodele tradiționale de management nu vor mai face față. Evident, încă există și vor continua să existe companii care rămân blocate în această mentalitate învechită care fac mai mult rău decât bine. Însă tu ar trebui să fii mai bun decât competiția ta și să înțelegi că tehnologia este răspunsul pentru orice problemă—și pentru a avea succes. Doar printr-un software poți să gestionezi mai bine activitățile din firmă și astfel nu pierzi timp și resurse prețioase care sunt vitale pentru business-ul tău. Cu acest lucru se ocupă Enterprise Resource Planning (ERP): te ajută să controlezi mai bine procesele din firma ta.
Acest software the ajută să unești mai bine echipele dispersate din organizație și permit un flux de date mai fluent între toate departamentele tale. În rândurile ce urmează vei descoperi mai multe despre ERP și de ce este o idee bună să ai un asemenea software implementat în firmă.
Ce este ERP?
Un sistem ERP oferă celui care îl folosește o coordonare și gestiune mai bună a diferitelor structuri, procese și fluxuri dintr-o companie. Astfel, te ajută să realizezi toate obiectivele tale de afaceri. ERP reprezintă o îmbinare a practicilor de management cu tehnologia informațiilor într-o singură platformă. Aplicațiile ERP sunt populare deoarece au abilitatea de a conecta oamenii, dar și toate componentele software și hardware dintr-o organizație și le face disponibile tuturor angajaților. Sistemul ERP poate fi folosit pentru a gestiona activități cotidiene cum ar fi contabilitatea, managementul proiectelor, precum și operațiunile din lanțul de distribuție. Tu vei planifica mai bine, vei crea bugete și vei anticipa rezultatele financiare ale organizației tale—totul într-un mod rapid și simplu.
Fiindcă sistemul ERP adună datele necesare din mai multe surse, se elimină duplicarea datelor și oferă integritatea lor printr-o singură sursă de informații. ERP este folosit de milioane de companii de toate dimensiunile și din toate domeniile de activitate—și este esențial pentru toate firmele care încearcă să se modernizeze. Cu o colaborare îmbunătățită și prin automatizarea tuturor proceselor, cu siguranță poți atinge succesul.
Citește: 7 Tipuri de Software-as-a-Service (SaaS).
Cum funcționează un software ERP?
Datele sunt unitatea de măsură într-un ERP. Sistemul ERP este creat în jurul unei structuri de date unice care pornește de la o bază de date comună. Astfel, tu ai acces la datele colectate din mai multe activități sau din mai multe departamente. Atunci când ai toate informațiile la dispoziție, tu poți să ai o perspectivă mai unitară și integrată asupra proceselor din companie. Conexiunea dintre baza de date și funcționalitățile pe care le îndeplinește sistemul ERP se realizează prin intermediul aplicației ERP. Aplicație este responsabilă pentru activitățile de colectare, validare, prelucrare, transfer sau export de date. Toate aceste date pot fi accesate prin intermediul unei interfețe ușor de utilizat.
Înregistrarea datelor în sistemul ERP se realizează prin:
- Introducerea datelor direct de către operatori, prin intermediul tastaturii sau prin scanarea codurilor de bare;
- Importul din alte baze de date;
- Transferul între terți și furnizorii lor.
Prin urmare, un software ERP te ajută să-ți gestionezi mai bine și mai repede activitatea și să o înregistrezi direct în baza de date, fără a te mai complica. Toate documentele sunt accesibile departamentelor și managerilor care au nevoie de aceste date pentru a-și desfășura activitatea.
Care sunt activitățile?
Enterprise Resource Planning este format din mai multe module care se ocupă cu gestionarea diferitelor activități. Acestea sunt:
- Administrare—este folosit pentru definirea nivelurilor de acces la informații;
- Controlul—permite planificarea parametrilor financiari: stabilirea și urmărirea bugetelor de venituri și cheltuieli;
- Contabilitate—destinată automatizării operațiunilor contabile;
- Trezoreria—permite urmărirea tuturor tranzacțiilor financiare și structurarea logică a acestora;
- Prețuri—pentru gestionarea intuitivă și eficientă a prețurilor de cumpărare și vânzare;
- Aprovizionare—pentru managementul optim al lanțului de aprovizionare;
- Stocuri—pentru gestionarea în timp real a stocurilor și urmărirea caracteristicilor acestora;
- Salarizare—pentru informațiile legate de angajați și de rezolvarea tuturor activităților legate de calculul salarial;
- Comenzi—pentru estimarea corectă a necesarului de stocuri care trebuie comandate de la furnizor;
- Servicii—pentru întocmirea documentelor necesare;
- Notificări—pentru automatizarea trimiterii informațiilor către clienți prin email.
Toate aceste aspecte nu trebuie să te sperie. Le-am descris deoarece este important ca tu să înțelegi ce poate un software ERP să facă pentru business-ul tău. Din câte poți să vezi, ERP îți face viața mai ușoară și automatizează multe aspecte vitale din firma ta. Astfel, tu vei putea să gestionezi mai bine procesele din companie fără să mai consumi din timp, bani, resurse—și scapi de stresul zilnic.
Avantajele unui software Enterprise Resource Planning
A devenit aproape imposibil ca o firmă să nu funcționeze fără un sistem ERP. Nu mai poate fi ignorat și tu trebuie neapărat să iei ERP în considerare. Bineînțeles, este un pas important în dezvoltarea companiei tale și te poate înspăimânta puțin gândul că va trebui să folosești o tehnologie nouă care încă nu o înțelegi. Noi suntem aici pentru tine—iar orice întrebare pe care o ai ne-o poți adresa. Mai mult decât atât, suntem alături de tine în această călătorie, deci nu ezita să întrebi tot ce ai vrea să știi.
Momentan, nu ești încă convins că ERP este asul tău din mânecă. Citește mai departe pentru a descoperi câteva dintre beneficiile unui sistem ERP:
Date de afaceri mai bune
Informațiile sunt extrase în timp real și sunt generate sub formă de rapoarte. Astfel, tu vei beneficia de o viziune integrată care îți va oferi șansa de a lua decizii mai bune și mai informate. Datele sunt actuale, coerente și prezentate intuitiv.
Reducerea costurilor operaționale
Din cauza proceselor de afaceri fluidizate cu ajutorul sistemului ERP, tu economisești timp și resurse. Mai mult decât atât, se diminuează probabilitatea de a comite erori de operare și astfel tu nu vei mai pierde din vânzări.
Colaborare îmbunătățită
Prin partajarea datelor de către utilizatori pentru contracte, solicitări și comenzi de achiziționare, departamentele tale pot să colaboreze mai eficient. Îmbunătățește de asemenea și procesele tale de afaceri, care devin mai bine definite și eficient.
Reducerea erorilor și creșterea vânzărilor
Datorită faptului că se automatizează lanțul de preluare a comenzilor, a achizițiilor sau de logistică, se elimină erorile sau livrările de bunuri nedorite. Astfel, compania ta controlează mult mai strict fluxurile monetare și perioadele de recuperare a banilor.
Riscuri reduse
Datorită faptului că ai control mai bun asupra tuturor proceselor financiare, există un risc mai redus de a întâmpina erori. Asigură stabilitate, siguranță și control asupra operațiunilor din business.
Ca să realizezi toate aceste beneficii (și mai mult), trebuie să îți alegi un partener de încredere. Multe organizații s-au străduit să echilibreze costurile și complexitatea sistemelor ERP tradiționale cu nevoia de personalizare și flexibilitate. Acest lucru nu a fost posibil fără ca cineva să îi ghideze pe drumul cel bun. Noi îți putem îndeplini toate cerințele și te putem îndruma spre succes cu o aplicație ERP. Astfel, organizația ta poate fi pregătită pentru viitor și să fie cu un pas înaintea schimbării.
Ai nevoie de ERP?
Probabil ți-ai pus această întrebare pe parcursul acestui articol—și în această secțiune vom încerca să-ți răspundem. Dacă te-ai săturat să faci totul manual, să nu mai știi unde este un anumit document sau să nu te poți baza pe comunicarea dintre echipele tale, atunci este timpul pentru un upgrade. Uneori nu deții controlul asupra tuturor aspectelor din firmă, lucru care te costă datorită erorilor care se produc. De multe ori trebuie să stai peste program încercând să descoperi de unde provine problema însă nu ai toate datele de care ai nevoie la dispoziție pentru a putea descoperi „inculpatul”.
Cu un software ERP, firma ta poate să optimizeze procesele de business și reduce din erorile costisitoare. Astfel, tu vei putea avea mai mult timp să te relaxezi și să te concentrezi asupra altor aspecte importante din viața ta. Mai mult decât atât, fiindcă automatizează procesele din organizație, timpul de răspuns la cererile clienților se îmbunătățește. Tu vei face mai multe vânzări iar clienții tăi vor fi de 10x ori mai mulțumiți. Te vor recomanda prietenilor și firma ta va deveni mai cunoscută. Organizația ta va crește datorită faptului că vei lua decizii mai bune și mai ales datorită simplificării proceselor de business care de multe ori sunt multe și ineficiente. Fiindcă sistemul ERP furnizează date vitale, tu poți implementa strategii noi de business care îți vor aduce și mai mult succes.
Dacă încă nu ești convins, iată câteva motive pentru care ar trebui să încerci ERP:
- Înlocuiește un sistem neintegrat care mai mult te încurcă decât te ajută.
- Îmbunătățește calitatea și accesibilitatea informațiilor de care ai nevoie pentru a lua decizii corecte;
- Simplificarea procesului de integrare pentru a putea achiziționa software-uri care te vor ajuta în viitor;
- Achiziția unui sistem capabil, un software care te va propulsa spre succes.
Ultimele cuvinte ca și încheiere…
Sperăm că acest articol a luminat anumite aspecte despre ce înseamnă ERP și avantajele oferite de acest software. Cu un partener de încredere alături, compania ta poate să crească și să ajungă departe. Numai cu ERP poți să-ți depășești rivalii și să-ți eficientizezi procesele de afaceri. Noi vom fi alături de tine la orice pas.
Citește mai departe: Cum să alegi ERP-ul perfect pentru business-ul tău.