Beneficiile unui software Enterprise Resource Planning

Publicat la 12 apr. 2022

Indiferent de dimensiunile afacerii tale, mare sau mică, ai nevoie de un sistem Enterprise Resource Planning (ERP). Există multe beneficii pe care ERP le oferă companiilor care se folosesc de acest serviciu. ERP este o suită de aplicații personalizată care permite afacerilor să integreze și să gestioneze cele mai importante procese.

Însă te poți întreba ce este Enterprise Resource Planning și care sunt avantajele și dezavantajele acestui sistem. Ei bine, vei afla toate răspunsurile de care ai nevoie în acest articol. 

Ce este ERP? 

Pentru multe afaceri, Enterprise Resource Planning este cheia succesului. Este o îmbinare a practicilor de management cu tehnologia informațiilor într-o singură platformă, care permite unei companii o coordonare și o gestiune mai bună a diferitelor structuri, procese și fluxuri din companie. Mai mult decât atât, te ajută să realizezi toate obiectivele tale de afaceri.

Aplicațiile ERP au devenit foarte populare în ultima vreme, mai ales că are abilitatea de a conecta oamenii, dar și toate componentele software și hardware dintr-o firmă. Astfel, vei planifica toate procesele mai bine, vei crea bugete și vei anticipa rezultatele financiare ale organizației tale într-un mod mai simplu și rapid. 

Pentru a descoperi mai multe despre cum funcționează ERP-ul, citește acest articol

Cum îmbunătățește software-ul ERP procesele de afaceri?

Sistemele ERP rezolvă multe dintre problemele cu care te confrunți, cum ar fi: 

  • Ai nevoie de o sursă de adevăr care înregistrează toate datele importante ale companiei;
  • Trebuie să automatizezi procesele manuale, cum ar fi crearea de facturi, comunicațiile de rutină, generarea de rapoarte financiare, livrarea produselor și planificarea cerințelor de materiale; 
  • Ai nevoie de o vizibilitate mai bună asupra tuturor aspectelor lanțului de aprovizionare, eficiență sporită și productivitate îmbunătățită; 
  • Securitatea datelor de afaceri lasă de dorit, indiferent dacă sunt stocate on-premise sau în cloud

Beneficiile ERP-ului

ERP are multe beneficii, variind de la optimizarea proceselor până la a ajuta diferite departamente să colaboreze mai bine până la îmbunătățirea relației dintre o afacere și clienții săi. 

Iată câteva dintre avantajele utilizării ERP. 

Eficiență sporită 

ERP permite companiilor să automatizeze funcțiile manuale și de rutină. Acest lucru îi eliberează pe angajați și, astfel, se concentrează mai mult pe alte sarcini la fel de importante, care generează venituri. Alături de costurile reduse de IT și de formare, un ERP poate reduce timpul și efortul necesar forței de muncă pentru a-și desfășura activitățile zilnice. 

Mai mult decât atât, o eficiență crescută duce la o prognoză îmbunătățită a cererii, la reducerea blocajelor de producție, la termene de livrare mai scurte și la un lanț de aprovizionare mai transparent și mai receptiv. Astfel, vei ajunge să ții pasul cu concurența. 

Colaborare îmbunătățită

Sistemele ERP conectează echipele din firmă, îmbunătățind comunicarea și implicarea angajaților. Cu un sistem ERP, fiecare angajat aprobat are acces la cerere la datele operaționale, permițându-le să înțeleagă toate părțile mobile ale companiei și rolul pe care îl joacă. 

Silozurile reduse și actualizările în timp real ale proiectelor ajută și mai mult la eficiența care duce la fluxuri de lucru mai fluide. Capacitățile de colaborare se extind și la parteneri comerciali cheie, care vor ajuta firma să progreseze. 

Date în timp real și raportare îmbunătățită

Unul dintre cele mai mari beneficii ale sistemului ERP este faptul că oferă o perspectivă mai bună asupra afacerii. Având o singură sursă de adevăr, un sistem ERP poate genera cu ușurință rapoarte și analize valoroase în orice moment. Software-ul îți permite să analizezi și să compari funcții, fără a te mai complica cu foi de calcul sau email-uri. 

Consolidează serviciul pentru clienți

Nu numai tu beneficiezi de beneficiile sistemului ERP; clienții tăi se pot bucura de avantajele acestui sistem, chiar dacă nu știu asta. Deoarece informațiile clienților sunt centralizate și simplificate, echipa ta de vânzări va construi și va menține relații cu clienții în loc să se folosească de spreadsheets.

Cu un sistem ERP, poți oferi o interacțiune mai bune cu clienții. Mai mult decât atât, multe servicii ERP oferă integrarea platformei de comerț electronic (ecommerce). Această fuziune înseamnă că afacerea ta va fi mai capabilă să gestioneze procesarea comenzilor pe web și interacțiunile cu clienții. 

Flexibilitate

Mulți utilizatori adoră sistemele ERP moderne pentru modularitatea lor. Acest lucru înseamnă că aplicațiile pot fi utilizate individual sau împreună cu o suită completă. O companie poate să aleagă aplicațiile care se potrivesc cel mai bine cu nevoile tale de afaceri fără să fie nevoită să cumpere ceea ce nu are nevoie. 

Așa scapi de sistemele greoaie din firmă care te țin pe loc. Mai mult decât atât, sistemele ERP permite lucrătorilor să opereze la distanță. Un sistem ERP poate să fie configurat pentru a se adapta la schimbările forței de muncă și la mai mulți utilizatori pe măsură ce afacerea se extinde. 

Securitate îmbunătățită

Inima oricărui sistem ERP este securitatea datelor și acoperă funcțiile de afaceri care au control asupra cine poate vizualiza și edita informații sensibile. Fuzionarea informațiilor într-un singur depozit sporește securitatea în comparație cu sursele dispersate. 

Citește: De ce este important să-ți protejezi datele

Companiile de astăzi se confruntă cu lovituri ale finanțelor lor cauzate de încălcări de securitate cu până la 90% mai costisitoare decât în ultimii ani. Este vital să utilizezi un sistem ERP care îmbunătățește securitatea generală a datelor tale. 

Costuri operaționale reduse

Un ERP poate ajuta la reducerea costurilor și la creșterea profitabilității în toate departamentele din organizația ta. Doar unificarea sistemelor IT este, în mod normal, un exercițiu de economisire a costurilor în sine, reducând cheltuielile pentru mai multe licențe, infrastructură și resurse administrative pentru a gestiona totul. 

Dezavantajele ERP-ului

Un asemenea sistem care îți simplifică viața de business este prea bun să fie adevărat. De aceea, sistemul ERP are și câteva dezavantaje. 

Costuri inițiale mari

Există costuri inițiale de reținut atunci când vrei să iei în considerare un sistem ERP, în special un sistem on-premise. Costul implementării, intreținerii, instruirii și potențialelor suplimente software de la terți poate ajunge la sume prea mari pentru firma ta. 

Însă costul este mai ușor de gestionat dacă optezi pentru o soluție ERP găzduită în cloud. Aceste soluții de obicei funcționează pe baza unui abonament lunar, așa că vei fi facturat în timp. 

Timp pierdut pe instruire

Nu toți angajații tăi vor fi pregătiți pentru a se folosi de ERP. Însă, pentru a profita la maximul de software-ul ERP, este nevoie de o pregătire adecvată. Instruirea trebuie să acopere toate caracteristicile sistemului ERP, cu sesiuni în conformitate cu procesele de afaceri. Personalul IT trebuie să știe cum să gestioneze aspectele tehnice ale sistemului. 

Pentru a preveni pierderea de cunoștințe, o organizație ar fi înțelept să investească timp pentru a crea planuri, manuale și alte resurse pentru ca noii membri ai echipei să se familiarizeze rapid cu sistemul. 

Dificil de personalizat

Un sistem ERP trebuie ajustat la nevoile unei companii. Fiecare companie trebuie să fie pregătită să-și ia timp pentru a se asigura că un sistem ERP are toate caracteristicile de care are nevoie. Astfel, nu vei avea o investiție solidă. 

Implementare lentă

Implementarea unui sistem noi ERP este un proces lent, care necesită timp, mai ales dacă utilizezi hardware învechit. Instalarea poate dura până la doi ani. Dacă dorești să investești în ERP, este bine să planifici totul de la bun început pentru a evita orice întrerupere a proceselor de afaceri. 

Nu are rezultate imediate

Lucrurile bune vin celor care așteaptă. Acest principiu se aplică și la sistemele ERP. Implementarea, instruirea și perioada de obișnuință necesită timp și răbdare. Astfel, nu te poți aștepta să vezi rezultate de pe o zi pe alta până când nu rulezi sistemul pentru o perioadă (câteva luni, ideal). 

Instalarea unui sistem ERP este ca și cum ai cumpăra o casă. Nu vei vedea o rentabilitate masivă a investiției până când nu vei afla dezavantajele sistemului și cum să le execuți în consecință. 

Am nevoie de Enterprise Resource Planning? 

Versatilitatea ERP permite aproape oricărei industrii să beneficieze de eficiența ERP. Câteva exemple de top din industrie includ: 

  • Automobile
  • Produse pentru consumatori
  • Produse alimentare și băuturi
  • Tehnologie
  • Fabricare industrială
  • Științele vieții

Însă, chiar dacă știi despre aceste beneficii, de ce ai nevoie de Enterprise Resource Planning. Opțiunile ERP de pe piață de astăzi au suficiente beneficii pentru a crea un caz de afaceri solid. Poți lua următoarele întrebări în considerare pentru a determina dacă o actualizare sau implementare ar fi o mișcare deșteaptă. 

  • Ai nevoie de date de afaceri mai precise? ERP îți permite să colectezi, să raportezi și să utilizezi datele în luarea deciziilor; reprezintă un beneficiu extraordinar. 
  • Compania ta este în creștere sau vrei să crească? Tehnologia actuală poate să nu aibă capacitatea de a crește odată cu afacerea ta. O configurare ERP corectă te va ajuta să ajungi acolo unde dorești.
  • Sunt clienții tăi mulțumiți? Un ERP modern poate ajuta la eliminarea punctelor dezavantajoase din firmă care îți dezamăgesc clienții.
  • Sistemele tale de afaceri sunt integrate? Cu o soluție bună la nivel de companie, îți poți unifica echipele pentru o mai bună comunicare și eficiență. 
  • Cauți modalități de a reduce costurile? Un sistem ERP îți poate reduce din cheltuieli într-o varietate de moduri, de la o planificare îmbunătățită a stocurilor până la o prognoză mai precisă. 

Sperăm că acest articol te-a lămurit în legătură cu beneficiile sistemului ERP și că vei avea curaj să faci acest pas. Clienții tăi se află online și mulți preferă la serviciile tale să fie impecabile. Cu tehnologie învechită, nu vei putea niciodată să îți întreci concurența și să-ți crești profitul. Dacă ai întrebări legate de ERP, nu ezita să ne trimiți un mesaj!

Postări similare

phone-handset