Ce este Cloud?

Publicat la 16 dec. 2021

Serviciul cloud devine tot mai indispensabil. Din ce în ce mai multă lume vorbește despre cloud computing și beneficiile acestuia. Cu siguranță că și tu te-ai întâlnit cu acest serviciu care îți stochează datele într-un loc virtual și pe care le poți accesa de oriunde, oricând dorești. Trăim într-o era a informațiilor și aceste trebuie păstrate într-un loc sigur, mai ales că lucrăm tot mai mult în mediul online. De aceea cloud este perfect pentru afaceri, deși mulți încă nu știu cu ce îi poate ajuta cloud. Nu-ți face griji: suntem aici să te ajutăm să înțelegi conceptul de cloud și care sunt avantajele atunci când este folosit într-o companie.

Definiție termen

Cloud—tradus ca fiind „norul”—este format din mai multe servere amplasate în diferite centre de date din întreaga lume. Totul se întâmplă virtual, deci nu vei vedea locul unde sunt stocate datele. Este ca și cum ai folosi calculatorul altcuiva de departe. Aceste servere care conțin datele de care ai nevoie pot fi accesate de oriunde, atâta timp cât ești conectat la Internet. Stocarea în cloud constă în arhivarea, organizarea și distribuirea de date dintr-un loc virtual într-un hardware. Astfel, orice companie care folosește cloud își va reduce din costuri deoarece le poți gestiona și administra singur. Datele pot fi de orice fel, de la documente la imagini și video. 

Deși este o tehnologie relativ nouă, majoritatea afacerilor folosesc cloud. Cu ajutorul unui alt concept numit „cloud computing”, utilizatorii și companiile nu au nevoie de servere fizice pentru a funcționa și a rula diferitele programe. Orice angajat poate accesa fișiere, dosare sau aplicații de pe orice dispozitiv: calculator, laptop, telefon mobil sau tabletă. Locul de muncă va deveni mai eficient deoarece se mărește gradul de activități ce pot fi făcute la distanță. Echipa ta va lucra mai eficient, mai rapid și mai productiv, și nu contează mărimea firmei. 

Ce este cloud computing?

O altă funcție oferită este cloud computing, ceea ce se referă la închirierea componentelor IT. În loc să investești în mai multe software-uri și echipamente, tu plătești pentru un serviciu de pe Internet. Cloud computing se poate clasifica în trei categorii:

  • SaaS (Software-as-a-Service). În loc ca angajații să instaleze o aplicație pe dispozitivul lor, SaaS este găzduit pe servere cloud. Utilizatorii accesează aplicația prin Internet. Tu închiriezi aplicația, furnizorul întreține aplicația iar tu o folosești după bunul plac. Află mai multe despre SaaS în acest articol. 
  • Platform-as-a-Service (PaaS). Companiile nu plătesc pentru aplicațiile găzduite, plătesc pentru lucrurile de care au nevoie pentru a-și construi propriile aplicații. Pune la dispoziție uneltele necesare pentru a dezvolta sisteme de operare.  
  • Infrastructure-as-a-Service (IaaS). O companie închiriază serverele și stocarea de care au nevoie de la un furnizor de cloud. După, poți folosi infrastructura (memorie, capacitate de stocare și putere de procesare) pentru a construi aplicații și a elimina achiziția de hardware nou.

Câteva dintre programe cloud populare sunt Dropbox, Google Drive sau Microsoft OneDrive. Cu siguranță ai auzit de ele și poate chiar le folosești. Fiecare are o interfață ușor de folosit și accesibilă, astfel nu poate fi folosită. Serviciile de email sau rețelele de socializare sunt, de asemenea, făcute cu ajutorul acestei tehnologii.

Tipuri de Cloud

Există mai multe tipuri de cloud special făcute pentru nevoile firmei tale. Aceste servicii se pot mula foarte bine pentru a-ți îndeplini necesitățile. Diferența dintre aceste tipuri constă în cine este proprietarul dispozitivelor, modul în care resursele sunt puse la dispoziție și utilizate.

Există patru tipuri de cloud populare:

Privat

Este exclusiv utilizat de o organizație. Compania este proprietarul și serverul poate fi găzduit ori în locația organizației, ori în centrul de date al furnizorului cloud. Se utilizează folosind sisteme și echipamente hardware dedicate, deținute de către compania ta. Astfel, poți instala și crea servicii noi, dar nu poți să-ți construiești propriile soluții. Va trebui să cauți în altă parte și acest lucru implică costuri suplimentare.

Public

Întreaga infrastructură a cloud-ului public se află în sediul furnizorului care oferă aceste servicii prin intermediul Internetului. Spre deosebire de cel privat, cloud-ul public nu necesită un departament întreg de IT. Furnizorul se va ocupa de întreținere. Astfel, se pot adăuga mai rapid utilizatori după cum este necesar. Sunt partajate de mai multe organizații și mai mulți „chiriași” închiriază același spațiu pe același server.

Hibrid

Un cloud hibrid combină cloud-uri publice și private. Astfel, o companie poate să folosească cloud-ul privat pentru servicii care țin de organizație (cele esențiale), iar cel public pentru alte servicii secundare. Datele se pot transfera între cele două medii, în funcție de nevoile tale. O singură platformă integrată oferă un punct unic de control, deci poți fi sigur că toate datele din aceste medii pot fi găsite.

Multi-cloud

Acest model de cloud utilizează cel puțin două cloud-uri publice simultan. Cu alte cuvinte, multi-cloud închiriază servere virtuale și servicii de la mai mulți furnizori externi. Este ca și cum ai închiria un teren de la mai mulți furnizori.

Avantajele în afaceri

Cloud este o metodă ușoară de a livra soluții într-un mod eficient. Le oferă multor firme flexibilitatea de a concura într-un mediu competitiv. Există o explozie de date creată de numărul în creștere a firmelor noi, fiind nevoie de noi abilități pentru a putea supraviețui. Această soluție modernă a ajutat multe companii să facă față provocărilor complexe.

Iată aici câteva dintre avantaje:

Sunt accesibile și sigure. Orice utilizator poate să beneficieze de soluții cloud adaptate pentru nevoile sale. Astfel, orice companie are șansa de a-și simplifica fluxurile și procesele de lucru, să interacționeze cu clienții și să crească volumul vânzărilor. Cloud este o alegere strategică și pentru siguranța pe care ți-o oferă. Fiindcă serverul este activ 24/7, poți accesa toate datele oricând dorești, de oriunde te afli. Sunt toate la un click un distanță iar conexiunea se află în condiții optime de securitate. 

Sunt personalizate după nevoile tale. Automat, tu beneficiezi de noi inovații, ceea ce este un avantaj strategic. Astfel, vei crește productivitatea mai rapid și reduci din costuri. Furnizorul asigură suport permanent pentru actualizări ulterioare oricând este nevoie. Serviciile cloud sunt, de asemenea, create pentru nevoile firmei tale. Soluțiile oferite sunt diversificate pentru a-ți complimenta firma. 

Sunt perfecte pentru îmbunătățirea comunicării. Datorită instrumentelor deja incorporate în cloud, cum ar fi chat-uri sau o aplicație de videoconferințe, angajații tăi pot comunica mai bine atât între ei, cât și cu managerul. Datorită acestei eficiențe, angajații vor fi mai productivi iar departamentele vor fi mai conectate. Datele nu vor rămâne izolate și vei crea o afacere mereu conectată și inteligentă.

Ești pregătit să migrezi?

Termenul de „nor” a pornit ca un argou în industrie. Internetul arată ca un nor, de aceea, atunci când procesele de calcul s-au mutat în această parte a serverelor, „nor” a fost folosit ca și o prescurtare a locului în care se aflau datele. Este greu de crezut că acum cloud este un termen acceptat și folosit de mulți oameni de afaceri. Tot mai multe companii fac tranziția către acest model de business, și tu ar trebui să te numeri printre ei. În cel mai scurt timp, vei vedea o reducere semnificativă a costurilor de hardware și software. Flexibilitatea acestei tehnologii îți oferă posibilitatea de a alege spațiul dorit. Cum să nu te bucuri de faptul că poți folosi cloud oriunde, chiar și pe mobil? 

Nu ezita—cloud îți poate schimba viața de afaceri înspre bine. Dacă vrei să afli mai multe despre această tehnologie, contactează-ne acum.

Citește: SaaS vs. Cloud.

Postări similare

phone-handset