De ce este important să-ți protejezi datele

Publicat la 27 mai 2021

Securitatea datelor este vitală. Din nefericire, există oameni care nu ezită să profite de vulnerabilitatea unei firme. Poate că ai mai deschis uneori o pagină de știri internaționale și ai văzut că o companie cunoscută a suferit un atac virtual. Compania a pierdut milioane de date și bani doar pentru că nu a reușit să-și protejeze datele. Mai mult decât atât, mulți clienți și-au pierdut încrederea în respectiva firmă. Poate că șeful organizației nu a crezut niciodată că lui i se va întâmpla ceva și a decis să nu investească într-o soluție de securitate. Însă este important să-ți protejezi datele.

Poate că și tu la un moment dat te-ai gândit că nu este nevoie să investești în așa ceva sau nu ai un buget stabilit pentru o soluție. 

Acest articol va vorbi despre importanța unei soluții eficiente de securitate. Scopul acestui articol nu este să te sperie. Unele scenarii poate nu ți se vor aplica niciodată, însă nu strică să știi cu ce te poți confrunta și să rămâi vigilent. Un dezastru poate să apară de nicăieri și poate să fie prea târziu pentru datele și reputația ta. De aceea este vital să ai o soluție bună de securitate care să-ți protejeze firma de ce e mai rău.

Citește și acest articol: 5 metode sigure de autentificare.

Riscurile prezenței tale online

Tot ce facem online lasă în urmă o parte din noi. Dacă vrem să ne înscriem undeva pe Internet, este inevitabil să nu împărtășim o informație personală: adresa de acasă, numele de familie, sau numărul de telefon. Căutăm mereu informații care ne interesează, cumpărăm online și ne oferim opiniile pe rețelele de socializare. Toate aceste website-uri pe care le accesăm absorb informațiile și preferințele noastre. Acestea se pot transpune prin reclame personalizate care îți apar atunci când navighezi Internetul.

Mai mult decât atât, site-urile populare pe care le folosești nu înseamnă că sunt sigure. Într-o zi te poți trezi că informațiile tale private, care probabil nu ar fi trebui să le expui Internetului, sunt furate pentru că aceste website-uri nu au avut o soluție de securitate. Astfel, este necesar să protejezi datele clienților.

Ce înseamnă asta?

Nici telefoanele mobile nu sunt întotdeauna sigure. Hackerii pot să acceseze informațiile companiei tale, mai ales dacă folosești o aplicație software pentru a controla anumite aspecte de business. Telefoanele folosite de către angajații tăi pot fi furate sau pierdute, lucru care te expune riscului. Este important ca software-ul să fie tot timpul actualizat pentru a putea beneficia de ultimele funcționalități de securitate. De aceea este vital să ai ca și partener un furnizor de încredere. Noi suntem aici să te ajutăm și să-ți fim de folos.

Aplicația noastră software, NELU, îți va avea spatele oricând ai nevoie. Datele tale sunt în siguranță și vom fi cu tine pe tot parcursul drumului. Noi avem grijă de securitatea datelor.

Mai mult decât atât, nu tot ce vezi online este de încredere. De exemplu, sunt multe cazuri în care o afacere a fost compromisă din cauza faptului că angajații care nu știu despre pericolele de pe Internet au accesat un email cu un link malițios. Conștientizarea pericolului de pe Internet este vitală în orice firmă, chiar dacă există o soluție de securitate deja. Brandurile cunoscute și-au creat deja o reputație de încredere, deci poți fii sigur că acelea nu vor încerca să-ți facă rău—deși nu pot preveni atacuri malițioase. Însă nu toate site-urile sunt așa. Este bine să ai întotdeauna o soluție care sa te protejeze în caz că ceva merge prost. 

Consecințe

Nimeni nu este protejat, chiar dacă am vrea să fim și credem că suntem invincibili. „Nu o să mi se întâmple mie asta!” este o afirmație destul de populară. Dar să zicem că s-a întâmplat inevitabilul și organizația ta a fost compromisă. Fiindcă nu ai o soluție puternică și eficientă de securitate, datele nu pot fi recuperate și nu le poți opri din a dispărea complet.

Clienții tăi în special au mult de suferit pentru că datele lor private, care ți le-au oferit cu încredere, au ajuns pe mâinile unor răufăcători. Sunt supărați și cer compensare. Doar că tu nu ai de unde să le oferi această satisfacție pentru că și tu ai pierdut bani prețioși. Chiar dacă la un moment dat te redresezi, acei clienți sunt pierduți și nu vor mai avea încredere în brandul tău. Mai mult decât atât, vor lăsa recenzii negative și nu te vor recomanda mai departe. Reputația ta va avea de suferit și va fi greu să câștigi înapoi încrederea. Poate te vei și gândi, în acele momente grele: „Oare de ce nu am investit într-o soluție de securitate, așa cum mi-a fost recomandat?”

Protejarea brandului ar trebui să fie un job full-time. Nu te culca pe-o ureche doar pentru că nu ți se va întâmpla asta niciodatăș securitatea datelor ar trebui să fie o prioritate. Întradevăr, poate că nu va fi cazul. Dar nu te costă nimic să te uiți la opțiuni și să alegi o soluție sigură, care va avea grijă să nu existe probleme. Te poți consulta cu noi oricând și te putem învăța mai multe despre puterile unei aplicații software securizate.

Ce sunt virușii?

Nu putem vorbi despre securitatea datelor fără să menționăm virușii. Sunt cea mai populară formă de program malițios, care îți infectează computerul și îl face să nu mai funcționeze cum trebuie. Sigurat la un moment dat ai interacționat și tu cu un asemenea virus, chiar dacă majoritatea acționează ascuns. Poate că te-ai trezit dintr-o dată că ți se deschid ferestre pe site-uri dubioase, fără ca tu să fi apăsat vreun link, sau calculatorul se mișcă dintr-o dată prea încet. Acestea sunt doar câteva dintre simptomele infectiei cu un virus, dar pot fi mult mai grave atunci când este prea târziu. 

Cum funcționează virușii?

Virușii de computer sunt niște programe care sunt create special pentru a se înmulți, ca și o gripă. Virușii trec de la un computer la altul și corup fișierele din el. Sunt formați dintr-un cod malițios care schimbă modul de operare a unui calculator și are puterea de a distruge informații dintr-un device. De obicei nu îl sesizezi și lucrează în umbră până când vine vremea să execute comanda ce i-a fost dată atunci când a fost creat. Poate fi detectat de un software special numit antivirus, care va șterge fișierul corupt înainte să cauzeze probleme. Dacă este lăsat în voia lui, virusul poate fura date importante și parole, poate trimite spam contactelor tale de email și poate prelua controlul asupra calculatorului. În timp, virusul poate avea efecte negative, mai ales dacă a fost creat pentru a fura bani dintr-o afacere. 

Este greu să distingi un virus de un email inofensiv. Virusul poate apărea sub forma de emailuri sau mesaje, fișiere de downloadat, sau link-uri. Pe telefoanele mobile, virusul poate fi ascuns în unele aplicații mobile. Se mai pot ascunde și în imagini sau gif-uri amuzante, deci este bine să accesezi linkuri sigure sau să nu downloadezi de pe surse dubioase. Pentru a-ți proteja device-ul, poți folosi un antivirus cunoscut, care funcționează sub forma unei subscripții. Nu apăsa pe nici o reclamă care îți apare subit pe ecran, indiferent cât de interesant este subiectul. Scanează email-urile primite cu programul antivirus înainte să le deschizi.

Însă sunt mult mai multe de spus despre viruși, dar poți să descoperi în acest articol.

Motivele principale pentru care trebuie să-ți protejezi datele

De ce trebuie să investești în securitatea datelor? Este important să înveți că online trebuie să-ți protejezi informațiile private, mai ales cele ale clienților. Informațiile pe care trebuie să le protejezi sunt:

  • Numele de familie
  • Numere de identificare personală
  • Adrese private și personale
  • Elemente de biometrie (amprente, scanări faciale, etc.)
  • Numere de telefon

Dar asta nu este tot. Trebuie să fii atent și ce postezi pe social media (sau ce postează alții despre tine) deoarece pot servi ca și indicii despre identitatea ta adevărată. Dar să trecem la ceea ce ne interesează cu adevărat, și anume motivele cele mai importante pentru care ar trebui să-ți protejezi datele.

Previne furtul de identitate

Furtul de identitate este o metodă des folosită de hackeri, mai ales când vor să ajungă la cineva cunoscut și important. Apare atunci când cineva încearcă să obțină acces la informațiile tale private. Astfel, persoanele care au acces la datele cu caracter personal vă pot prelua informațiile de conectare pentru diferite site-uri web sau pot săvârși infracțiuni cibernetice cum ar fi fraude fiscale. În tot acest timp, se prezintă ca și cum TU ai făcut acele tranzacții. Este tipul de infracțiune care pot avea repercusiuni de lungă durată atât pentru confidențialitatea digitală cât și pentru reputația online.

Îți protejezi datele financiare

De multe ori se poate întâmpla ca infractorii cibernetici să-ți poată prelua informațiile bancare și pot să efectueze retrageri, achiziții și transferuri neautorizate. Site-urile financiare sunt de obicei securizate, deci hackerii pot accesa mai greu banii din contul tău. Însă nu este greșit în a te asigura ca nimeni nu are acces la aceste date prin folosirea de parole puternice, să te conectezi la aplicații bancare numai când ești pe o rețea sigură (cum ar fi Wi-Fi-ul de acasă), sau să cumperi numai de pe site-uri autorizate. Cel mai important lucru este să nu zici nimănui datele tale financiare.

Eviți să fii jefuit

Majoritatea spargerilor rezidențiale au loc în timpul zilei. De ce? Pentru că oamenii sunt plecați la serviciu și este mai ușor să se fure lucruri atunci când nu e nimeni acolo. Poți evita să devi o țintă dacă nu faci public faptul că nu este nimeni acasă. Există mai multe metode pentru a preveni asta, precum și alarma care servește pentru a te anunța atunci când se intră prin efracție.

Menține reputația companiei tale

Atunci când conduci o organizație, este normal să-ți faci griji pentru protejarea confidențialității datelor, mai ales pentru că sunt și alte persoane implicate. De exemplu, din acest motiv a apărut GDPR-ul (General Data Protection Regulation) și multe firme trebuie să fie în conformitate cu aceste legi. O singură încălcare te poate costa și dăunează reputației tale. Dacă nu îți protejezi datele, în special ale clienților tăi, acest fapt poate să distrugă încrederea oamenilor în brandul tău și să suferi mai multe pierderi. 

Securitatea nu trebuie să fie pusă pe al doilea loc. Indiferent ce tip de firmă ai sau cu ce te ocupi, securitatea digitală trebuie să te preocupe. Din păcate, nu multă lume este de acord cu acest lucru. Unii cred că dacă nu ai nimic de ascuns, atunci nu ai de ce să te temi. Doar că infractorii nu caută să te deconspire, ci să scoată un profit. Chiar dacă nu ai nimic de ascuns, trebuie să-ți protejezi confidențialitatea. Pentru a te pregăti pentru aceste situații, poți începe cu a face datele mai puțin accesibile.

5 Sfaturi ca să-ți protejezi datele

Am vorbit despre toate aspectele negative ce se pot întâmpla atunci când datele tale nu sunt într-un loc sigur. Însă nu vrem să te speriem cu acest articol, doar să-ți atragem atenția asupra importanței unui software de securitate. 

Ce poți să faci pentru a te proteja și a te focusa pe securitatea datelor? Este important să rămâi vigilent, dar și să:

  1. Utilizezi software de securitate pe toate dispozitivele pentru a le proteja de potențiale incidente. Alege un partener care furnizează aceste servicii pentru a beneficia de un pachet complet; 
  2. Îți protejezi conturile personale cu parole puternice și unice care conțin o combinație de cel puțin 10 litere, majuscule, simboluri și numere. Folosește un manager de parole eficient care să le țină ascunse. Însă nu tot timpul parolele sunt o metodă sigură de securitate, așa cum poți afla din acest articol
  3. Nu deschizi datele personale sau conturi importante atunci când ești conectat la rețele Wi-Fi nesecurizate; 
  4. Folosești un filtru de spam pentru a filtra printre email-urile nesolicitate. Un lucru pe care trebuie să-l reți, însă, este faptul că filtrele nu sunt perfecte și pot din greșeală să marcheze un mesaj pe care îl aștepți ca și spam; 
  5. Te gândești de două ori înainte de a accesa un email de la o adresă necunoscută sau un link care pare suspect. Puteți deseori vedea unde duc aceste link-uri trecând cu mouse-ul peste link.

Concluzie

Nici un aspect din firma ta nu trebuie să rămână pe dinafară, în special dacă vrei să crești și să atragi mai mulți clienți. Este vital să-ți protejezi datele în această era digitală. O reputație proastă poate să aibă un efect negativ asupra profitului. Clienții sunt cei mai importanți dintr-un business și trebuie să ai grijă de datele lor personale în caz că va exista vreun atac. Chiar dacă ți se pare că securitatea nu este un aspect important pe care ar trebui să te concentrezi în acest moment, sperăm că acest articol ți-a schimbat puțin perspectiva. 

De asemenea, suntem la dispoziția ta oricând pentru a-ți vorbi mai multe despre de ce ai nevoie să-ți protejezi datele. Mai mult decât atât, îți oferim și o soluție pentru potențialele incidente care să te liniștească.

Citește: Sunt aplicațiile sigure?

Postări similare

phone-handset