Cum să-ți protejezi datele personale

Publicat la 12 mai 2022

Protejarea datelor personale și profesionale în această eră digitală nu este foarte diferită de protejarea casei și a vehiculelor. Securitatea aplicațiilor în lumea online și mobilă poate fi la fel de simplă ca încuierea ușilor sau elaborată ca sistemele de alarmă. De ce este atât de important să îți protejezi datele personale?

Fiindcă adeseori auzim la știri că încă o companie a fost ținta unor atacuri cibernetice. Un exemplu bun sunt hackerii care au lovit agenția de credite Equifax, afectând 143 de milioane de americani. Companie a „oferit” criminalilor cibernetici acces la numerele de securitate socială, adrese și datele din fișierele de credit. Astfel, hoții pot folosi aceste informații pentru a depune declarații fiscale false, a colecta rambursări și chiar pentru a deturna datele medicale. 

Această încălcare este un memento pentru toată lumea: companiile sunt vulnerabile la furtul de identitate. Însă nu este un capăt de lume. Prin schimbarea a câtorva obiceiuri și petrecând câteva ore îmbunătățind securitatea online, se poate minimiza foarte mult riscul. 

Iată câteva moduri simple de a-ți proteja datele personale online: 

Nu mai oferi informațiile tale personale așa ușor

Este ușor să nu mai dai datele tale personale online. O modalitate obișnuită și eficientă de a obține informații despre oameni este pur și simplu să fie solicitate, fie că se fac cumpărături, fie că te alături unui grup online. 

Email-urile de phishing nesolicitate sunt principala metodă de a fura datele. De obicei, aceste email-uri îți dau un „simț de urgență” și te avertizează că conturile tale vor fi închise sau vei avea acces limitat dacă nu răspunzi. 

Ai opțiunea de a spune nu în aceste situații, mai ales dacă este greu de văzut de ce serviciul sau tranzacția necesită informații. Este bine să nu furnizezi informații personale confidențiale prin email sau telefon, decât dacă ai inițiat apelul. 

Fă mai greu pentru alți oameni să obțină credit în numele tău

Una dintre cele mai mari riscuri este furtul de identitate. Astfel, cineva poate să ia împrumuturi sau cărți de credit în numele tău și nu le va plăti niciodată. Este posibil să nu afli acest lucru până nu cumperi o mașină sau o casă și atunci este posibil să fie prea târziu. 

De obicei, banca oferă trei modalități de a te proteja de acest lucru: 

  • O alertă de fraudă înseamnă că un creditor trebuie să îți verifice identitatea înainte de a prelungi creditul. Alertele de fraudă de obicei sunt gratis.
  • O înghețare a creditului care interzice terților să acceseze raportul tău de credit. Dacă un creditor nu poate obține un raport de credit, un hoț nu poate obține un împrumut sau un card pe numele tău.
  • Blocarea creditului este similară cu o înghețare, dar o poți ridica singur electronic. Blocările de credit au și comisioane, deci creditorii pot verifica oricare sau toate birourile de credit. 

Crează parole puternice

Când creezi o parolă, trebuie să te gândești dincolo de cuvinte sau numere pe care un criminal cibernetic le-ar putea înțelege cu ușurință. Ziua de naștere este o parolă prea evidentă. Alege combinații complexe, cu litere mici și mari, numere și simboluri. Este bine să schimbi parolele periodic. 

Trebuie, de asemenea, să creezi o parolă unică pentru fiecare cont în loc să utilizezi aceeași parolă pe mai multe site-uri. Poți să utilizezi un instrument de gestionare a parolelor pentru a ține evidența. 

Telefoanele mobile, laptopurile și tabletele sunt ușor pierdute sau furate. Dacă nu folosiți o parolă pentru a securiza aceste dispozitive, atunci un hoț are acces instantaneu la toate datele tale. 

Nu distribui datele personale excesiv pe rețelele de sociale

Cu toții avem un prieten care postează prea multe detalii intime din viața lor online. Acest lucru este enervant, dar și îți poate pune informațiile personale în pericol. Verifică întotdeauna setările de confidențialitate pentru a fi conștient de cine îți vede postările. De asemenea, fi precaut când îți publici locația, orașul natal, ziua de naștere sau alte detalii personale. 

Verifică setările de confidențialitate și securitate

Este bine să verifici permisiunile aplicației tale mobile. Aplicațiile mobile au implicații pentru datele personale. Multe aplicații te obligă să accepți anumite permisiuni (acces la contacte, fotografii, locație GPS, etc.) pentru a descărca aplicația. În multe cazuri, permisiunile nu au nimic de-a face cu funcționalitatea aplicației. 

De aceea, este o idee bună să accesezi setările de permisiuni pentru fiecare aplicație după ce ai descărcat-o și să renunți la oricare cu care te simți incomod. Acest lucru se aplică atât aplicațiilor noi cât și celor pe care le aveți deja. 

Folosește un antivirus

Este o idee foarte bună să instalezi cele mai recente actualizări de software. Întotdeauna există posibilitatea de a contracta un virus de computer sau un alt tip de malware. Un virus îți poate deteriora computerul, poate oferi acces la informațiile tale personale sau poate provoca un atac ransomware. 

Criminalii cibernetici de obicei caută vulnerabilități în software. Este extrem de important să instalezi actualizări de software ori de câte ori sunt disponibile de către furnizori și de câte ori ți se cere.

Folosește Wi-Fi-ul gratuit cu precauție

Când îți conectezi device-ul la un Wi-Fi dintr-un spațiu public, trebuie să ai grijă. Nu ai de unde să știi cât de sigură este rețeaua. Este bine să utilizezi propriul dispozitiv și o rețea securizată. Majoritatea rețelelor Wi-Fi publice gratuite au foarte puține măsuri de securitate, ceea ce înseamnă că alții care folosesc aceeași rețea ar putea accesa cu ușurință activitatea ta. Dacă vrei să faci cumpărături, așteaptă până când ești acasă sau într-o rețea sigură, protejată de o parolă. 

Atenția la link-uri și atașamente suspecte

Criminalii cibernetici sunt ascunși și adesea își vor compune înșelătoriile de tip phishing pentru a arăta ca comunicări legitime de la o bancă, de exemplu. Anumite lucruri, cum ar fi greșelile de ortografie sau o adresă de email diferită de cea a expeditorului. Un alt indiciu ar fi locația email-ului, care este în spam. 

Dacă dai click pe link, există riscul de a-ți infecta computerul cu programe malware. Este bine ca întotdeauna să verifici dacă site-ul este securizat. Înainte să introduci informații personale, aruncă o privire în partea de sus a browser-ului. Dacă există un simbol cu lacăt și adresa URL începe cu „https”, atunci website-ul este securizat. Politica de confidențialitate arată că site-ul este de încredere.

Ia în considerare o protecție suplimentară 

Instalează un software antivirus, un software anti-spyware și un firewall pentru protecție suplimentară. Mai mult decât atât, poate dorești să iei în considerare asigurarea cibernetică care te poate menține în siguranță dacă sunteți victima unui atac. 

Concluzie

Nu trebuie să fi un expert în IT pentru a-ți putea proteja datele personale.

Cel mai bine este să fi precaut când comunici sau faci cumpărături online. Dacă configurezi câteva măsuri simple de securitate, poți să-ți protejezi datele cele mai importante. 

Citește: Cele mai mari provocări în cybersecurity din 2022.

Postări similare

phone-handset