Este Cloud sigur?

Publicat la 5 apr. 2022

În ziua de astăzi, este foarte convenabil să salvăm documente, fotografii, videouri și rapoarte în hard drive-ul computerului nostru. Aceste fișiere le poți accesa oricând, de pe orice device, cu ajutorul cloud-ului. Înainte de crearea cloud-ului, există riscul să nu poți accesa ușor fișierele de care ai nevoie. Exista, de asemenea, posibilitatea să pierzi un stick USB cu fișierele necesare. Dacă nu existau alte copii ale acelor fișiere, dispăreau pentru totdeauna. 

Cloud storage este foarte accesibil și te poate ajuta să partajezi cu ușurință anumite fișiere cu alții, mai ales dacă sunt prea mari pentru a fi trimise prin email. Tot mai mulți oameni folosesc cloud, un spațiu virtual care nu este localizat în computerul sau device-ul tău personal, dar în servere găzduite de furnizori terți. Tot ce ai nevoie este de o conexiune la Internet și un browser web. 

Cloud are multe beneficii pe lângă că stochează date și fișiere. Cu cloud, nu îți vei mai aglomera computerul. Majoritatea furnizorilor oferă foarte mult spațiu în care îți poți pune toate fișierele companiei. Chiar dacă un telefon, tabletă sau laptop se va bloca, vei avea în continuare acces la toate fișierele. 

Este normal să te preocupe siguranța cloud-ului, mai ales dacă conține informații prețioase. Te gândești la protecția datelor, la amenințările de securitate și potențiala pierdere de date. Toate fișierele pot fi vulnerabile și hackerii pot pătrunde în serverele furnizorului tău de cloud. Mai mult decât atât, poate că te îngrijorează faptul că serverele furnizorului se vor prăbuși subit; toate fișierele pot dispărea într-o secundă. 

Acest articol va răspunde la toate aceste întrebări.

Ce este Cloud?

Înainte să trecem la partea ce te interesează, hai să vorbim puțin despre ce este cloud. Probabil deja folosești cloud, deși nu îți dai seama. Dacă ai scris vreodată un eseu în Google Docs, atunci ai folosit cloud-ul. Netflix, Dropbox, OneDrive sau Yahoo Mail—toate acestea sunt servicii cloud pe care le folosești zilnic. 

În cele mai simple cuvinte, cloud (sau „nor”) se referă la orice tip de software sau serviciu care nu se află pe computerul sau dispozitivele personale, ci rulează pe Internet. Fișierele și imaginile pe care le salvezi în serviciile cloud sunt stocate pe serverele terților, deținute de companii precum Amazon, Google sau Microsoft. 

Aceste fișiere pot fi accesate ori de câte ori utilizați un dispozitiv conectat la Internet. 

Pot să aleg unde să-mi stochez datele?

Este o întrebare pe care s-ar putea să nu te gândești să o pui, dar este una care contează. Legile diferă în întreaga lume, mai ales când vine vorba de confidențialitatea și protecția datelor. 


Vestea bună este că există servicii care îți permite să alegi unde vor fi stocate datele tale. Fiindcă România este în Europa, poți opta ca datele tale să fie protejate de legile GDPR.

Descoperă Avantajele și dezavantajele stocării datelor în cloud

Cât de sigur este cloud?

Este normal să te întrebi dacă datele tale sunt în siguranță când sunt stocate în infrastructure cloud. Până la urmă, datele tale sunt stocate pe servere care nu sunt sub controlul tău. Te poți întreba cât de vulnerabile sunt aceste servere în fața hoților cibernetici

Adevărul este că datele pe care le salvați cu furnizorii de servicii cloud pot fi mai sigure decât informațiile pe care le-ai stocat pe hard disk-ul computerului. Hackerii pot folosi programe malware și email-uri de phishing pentru a obține datele stocate pe dispozitivele tale. Când ai viruși, computerul ar putea să înghețe iar hackerii să cearcă o răscumpărare pentru eliberarea acelor date. 

Furnizorii de cloud iau măsuri de securitate care sunt mai robuste și mai puternice decât antivirusul de pe device-ul tău.

Citește: Ce sunt virușii de software? 

De unde știi că cloud este sigur? 

Ce face cloud storage atât de sigur? 

În primul rând, serverele sunt de obicei amplasate în depozite la care majoritatea lucrătorilor nu au acces. În al doilea rând, fișierele stocate pe aceste servere sunt criptate, ceea ce face mult mai greu accesul infractorilor cibernetici. 

Iată câteva dintre măsurile de securitate pe care furnizorii de cloud le folosesc pentru a-ți proteja datele. 

Actualizări de securitate regulate

Cât de des ignori acele notificări care te roagă să actualizezi sistemul de operare, browserul sau serviciul de email? 

Nu ignora aceste notificări. Aceste actualizări conțin adesea instrumente concepute pentru a-ți proteja dispozitivul de cei mai recenți viruși sau malware. Companiile care supraveghează serverele ar trebui să-și actualizeze constant măsurile de securitate și multe o fac deja regulat. Astfel, nu trebuie să-ți faci griji că uiți de o actualizare. 

Instrumente de AI și corecție automată

Mulți furnizori de cloud apelează la inteligența artificială (AI) pentru a-ți proteja datele. Este un lucru foarte important, mai ales că nu este ușor să găsești profesioniști în securitate cu experiență care să supravegheze datele.  

Furnizorii de cloud pot apela la AI pentru a aborda cel puțin primul nivel de analiză de securitate. Aceste programe se bazează pe algoritmi încorporați pentru a căuta și identifica potențialele vulnerabilități. 

Firewall-uri încorporate

Pentru a-ți proteja fișierele, furnizorii de cloud se bazează și pe firewall-uri. După cum sugerează și numele, această tehnologie acționează ca un perete care îți păstrează datele în siguranță. 

Firewall-urile pot fi bazate pe hardware sau software și aplică reguli întregului trafic care vine într-o rețea. Aceste reguli sunt concepute pentru a filtra traficul suspect și pentru a-ți păstra datele în spatele peretelui. Acest lucru face mai dificil pentru hackeri să treacă peste măsurile de securitate. 

Date cu ultraback-up

Ce se întâmplă când există o defecțiune hardware sau o pană de curent? Vei putea să accesezi datele dacă furnizorul tău de cloud suferă un dezastru natural sau o întrerupere pe scară largă?

Răspunsul este da. Majoritatea celor mai mari furnizori de cloud practică redundanța, adică ei copiază datele tale de mai multe ori și le stochează în diferite centre. În acest fel, dacă un server se defectează, încă mai poți accesa fișierele de pe un server de rezervă. 

Testează securitatea de la terți

Furnizorul de cloud poate, de asemenea, să angajeze companii de securitate din afară pentru a-și testa serverele și software-ul în mod regulat. Astfel, se asigură că datele sunt ferite de hackeri și cele mai recente programe de malware. 

Această testare exterioară crește șansele ca furnizorul tău de cloud să aibă apărarea necesară pentru a ține fișierele departe de criminalii cibernetici. 

Cum pot să-mi protejez datele? 

Dacă deja îți stochezi fișierele în cloud, poți lua anumiți pași pentru a ajuta la îmbunătățirea securității datelor respective. 

Criptează-ți datele

Trebuie să te asiguri că trimiți fișierele unui furnizor de servicii de cloud care îți criptează datele. Scopul tău este să îngreunezi cât mai mult posibil accesul hackerilor la informațiile tale. Stocarea imaginilor și fișierelor tale la un furnizor care se bazează pe criptare le va oferi hackerilor o pauză. Le este mai ușor să fure date care nu sunt criptate. 

Efectuați copii de siguranță ale datelor

Este important ca furnizorii de cloud să facă copii de rezervă ale datelor tale. Datele tale nu trebuie să fie stocate într-un singur server, așa cum am explicat mai sus. Dacă acel server este offline, nu vei putea să accesezi datele. 

De asemenea, s-ar putea să te gândești să faci copii de rezervă la cele mai sensibile informații pe propriile hard disk-uri externe, chiar dacă deja le salvezi în cloud. Acest lucru îți poate oferi un nivel suplimentar de protecție în caz în care se întâmplă ceva cu furnizorul tău de cloud.

Activează autentificarea cu doi factori

Autentificarea cu doi factori poate face viața mai dificilă hackerilor. După cum sugerează și numele, acest tip de autentificare necesită să furnizezi două informații atunci când te conectezi pe un website. 

Să zicem că vrei să te conectezi pe un cont online. Primul pas este să furnizezi numele de utilizator și parola, ca de obicei. Apoi aștepți ca acel site să-ți trimită un cod pe adresa de email sau pe telefon. După ce ai introdus acest cod, poți accesa contul. 

Acest pas suplimentar îngreunează accesul hackerilor la informațiile tale personale sau financiare. 

Continuă lectura: 5 Metode sigure de autentificare

Postări similare

phone-handset