Avantajele și dezavantajele stocării datelor în cloud

Publicat la 15 mart. 2022

Stocarea datelor în cloud a devenit una dintre cele mai convenabile și eficiente metode pentru a-ți păstra fișierele sigure. Pe piață există mulți furnizori de servicii pentru stocarea datelor pe Internet și este o zonă profitabilă pentru multe companii mari de tehnologie. Cloud Storage oferă utilizatorilor posibilitatea de a partaja și de a accesa fișiere de la distanță, fără a avea acces la sistemele lor locale de stocare. În loc ca utilizatorul să salveze datele pe hard disk, datele se stochează undeva la distanță și pot fi accesate prin Internet. 

Află mai multe despre cloud în articolul, Ce este Cloud?

Însă, ca toate tehnologiile și serviciile de stocare, cloud are avantajele și dezavantajele sale. În acest articol vom discuta despre zece dintre beneficiile stocării datelor în cloud, la fel ca și dezavantajele acestuia. 

Avantaje

Accesibilitate 

Ai acces la toate fișierele stocate în cloud, oricând, oriunde. Majoritatea serviciilor cloud vin cu o interfață ușor de utilizat și oferă funcții de drag and drop. Google Drive și OneDrive sunt unele dintre cele mai populare servicii de stocare în cloud, care se încarcă ușor. De asemenea, puteți lua fișierele de pe orice dispozitiv atâta timp cât aveți aplicația și există o conexiune la Internet. 

Securitate

Fiindcă Cloud se folosește de Internet, fișierele tale sunt supuse riscului unui atac cibernetic. Preocuparea principală a oricărui furnizor este siguranța de care orice întreprindere, mare sau mică, beneficiază. Înainte de a alege un serviciu cloud, este important ca acesta să ofere o securitate bună. 

Mai mult decât atât, datele voastre sunt salvate pe servere la distanță. Chiar dacă unul dintre centre este compromis, datele tale vor fi gestionate de celelalte centre de date rămase. Informațiile tale vor rămâne sigure și mereu supravegheate. Dacă toate centrele de date ale furnizorului se prăbușesc, atunci vei pierde toate datele. Însă acest lucru este de multe ori aproape imposibil.

Rentabil

Fiindcă business-urile folosesc doar serviciul de stocare în cloud, companiile externalizează problema de stocare. Prin utilizarea stocării online a datelor, firmele reduc cheltuielile cu resursele interne. Compania nu are nevoie de nicio putere interioară și suport pentru a-și gestiona și a se ocupa de stocarea datelor. Furnizorul se ocupă de toate. Există servicii de cloud care oferă servici de stocare a datelor pentru o viață întreagă la un preț accesibil pentru întreprinderi de toate mărimile. 

Partajarea convenabilă a fișierelor

Fiecare serviciu de stocarea datelor în cloud oferă funcții de partajare a fișierelor, care te ajută să dai share cu alți utilizatori. Poți să trimiți un fișier unui alt utilizator, fie să inviți mai mulți utilizatori să vadă acele date. Toți furnizorii oferă un mediu cloud în care doi utilizatori care folosesc același serviciu cloud își pot partaja datele, deși există doar câțiva care oferă funcții de partajare a fișierelor pe mai multe platforme.

Automatizare

Cloud funcționează ca un hard disk pe calculatorul tău și dacă dorești să stochezi orice fișier în Cloud, nu va împiedica nicio sarcină în curs. Mai mult de un utilizator poate să folosească acest serviciu, iar responsabilitatea unui utilizator nu afectează sarcina altuia. Totul este gestionat și automatizat de furnizorul de Cloud.

Sincronizare

Fiecare furnizor de stocare oferă caracteristica de sincronizare. Cu această funcție, poți sincroniza datele de stocare în cloud cu orice dispozitiv dorești. Cum am menționat mai devreme, poți accesa datele de pe orice dispozitiv și din oricare parte a lumii. Această accesibilitate se face doar cu ajutorul sincronizării. De asemenea, nu este nevoie să copiezi date de pe un dispozitiv pe altul, dar ai nevoie de o conexiune bună la Internet pentru a putea intra în Cloud. 

Convenabil

Nu ai nevoie de un hard disk sau o unitate flash pentru a-ți vizualiza datele. Totul este online. Cu toate acestea, dacă dorești să descarci orice fișier, este posibil să ai nevoie de un dispozitiv de stocare sau poți să descarci fișierul pe acel dispozitiv. Dacă doar dorești să navighezi prin datele tale, fără să le descarci, acestea nu ocupă nici un spațiu pe dispozitiv. Chiar dacă modific fișierul, toate modificările se vor reflecta pe fiecare dispozitiv care este sincronizat cu acel serviciu de stocare. Mai mult decât atât, nu este nevoie de cunoștințe de specialitate pentru a utiliza serviciul de stocare în Cloud. 

Ține pasul cu tehnologia

În general, una dintre cele mai costisitoare acțiuni este menținerea la zi a infrastructurii IT a unei companii. Un avantaj uriaș al furnizorilor de stocare în Cloud este că ți pasul cu cea mai recentă tehnologie, ceea ce de obicei elimină nevoia de a investi în infrastructură costisitoare. 

Citește: De ce trebuie să-ți actualizezi constant sistemul? 

Scalabil

Stocarea în cloud este scalabilă și flexibilă. Dacă planul actual de stocare nu este suficient, poți actualiza planul de servicii oricând dorești. Nu trebuie să muți date dintr-o locație în alta, iar spațiul suplimentar va fi adăugat mediului de stocare cu câteva funcții suplimentare.

Recuperare în caz de dezastru

Fiecare companie ar trebui să aibă un plan de stocare de rezervă în care stochează toate copiile datelor lor. Dacă întâmpină o problemă, companiilor pot prelua datele din planul lor de rezerva. Stocarea în cloud este cea mai bună metodă de a rezolva această problemă. 

Dezavantaje

Drag and Drop

Opțiunea de a trage și de a plasa fișierul în cloud poate să-ți mute datele originale dintr-o locație în alta, fără să vrei. Este mai bine să folosești metoda de copy-paste. 

Dependent de Internet

Nu poți să folosești Cloud fără Internet, nu poți accesa fișierele și nu le poți descărca. Dacă există o defecțiune a Internetului, s-ar putea deteriora datele pe care le descarci. 

Confidențialitatea datelor

Mulți furnizori de stocare a datelor nu au câmpuri de securitate și confidențialitate a datelor. În plus, datele tale nu se stochează fizic. Cine protejează aceste date? Există multe cazuri în care datele din stocarea în Cloud sunt capturate de către hackeri și făcute public. 

Stocarea în cloud este costisitoare

Majoritatea serviciilor cloud bune sunt scumpe pentru că multe sunt special concepute pentru scopuri de afacere. Ca să alegi un plan mai puțin costisitor, este posibil să faci niște compromisuri legate de unele funcții.

Hard Disk-uri

Te gândești că stocarea în cloud ar trebui să elimine dependența de hard disk-uri. Ei bine, să știi că unii furnizori de stocare în cloud necesită și hard disk-uri fizice, dar asta depinde de nevoile tale. 

Relații clienți

Suportul pentru stocarea în cloud nu este cel mai bun, mai ales că utilizezi o versiune gratuită a unui furnizor de cloud. Mulți furnizori îți trimit la o bază de cunoștințe sau la FAQ (întrebări frecvente). 

Respectarea reglementărilor legale

Reglementările precum GDPR, EU Privacy Shield, HIPAA și TISAX care prevăd măsuri speciale pentru stocarea datelor critice pentru afaceri sau cu caracter personal ar putea impune o presiune mare asupra tuturor întreprinderilor. Companiile trebuie să se conformeze regulilor iar consecințele încălcării sunt devastatoare pentru reputația firmei tale. 

Dacă încredințezi datele tale unui furnizor de stocare în cloud, atunci este responsabilitatea furnizorului de a-ți păstra datele în siguranță. Când îți alegi un furnizor, este importantă ca ei să fie transparenți în legătură cu practicile lor de securitate înainte de a semna un contract.

Lipsa de control

Deoarece datele sunt păstrate în afara sediului de către o companie independentă, nu ai capacitatea de a controla și personaliza configurația de stocare a datelor. Acest lucru poate fi o mare problemă pentru companiile mari care au nevoi complexe de stocare. Companiile de stocare a datelor, din păcate, nu pot oferi personalizarea de care multe firme au nevoie. 

Este dificil de migrat

Odată ce ai început să utilizezi un anumit furnizor de stocare în cloud, este dificil să migrezi datele către un alt furnizor mai târziu din cauza complexității Acest fenomen este cunoscut ca și „blocarea furnizorului”. Este o problemă în special pentru întreprinderile medii și mari care stochează cantități mari de date cu un singur furnizor de cloud. 

Poate fi lent

Totul depinde de Internet și viteza nominală de stocare în cloud. Restaurarea unui întreg server poate dura mai mult, dar este posibil să descoperi că restaurările la nivel de fișiere sunt la fel de rapide. Este important să te asiguri că îți poți îndeplini obiectivele contractate pentru timpul de recuperare. 

În concluzie

Atunci când alegi un furnizor de cloud, este bine să te gândești la aceste avantaje și dezavantaje. Stocarea datelor în cloud este viitorul și este timpul să pășești spre succes cu încredere. Dacă ai nevoie de ajutor, noi suntem aici pentru a-ți răspunde la orice întrebare. Nu ezita să ne contactezi azi. 

Citește: Este timpul să-ți muți ERP-ul în cloud?

Postări similare

phone-handset