7 Tipuri de Software-as-a-Service (SaaS)

Publicat la 20 mai 2021

Software-as-a-service (sau pe scurt, SaaS) va face furori pe piața românească atunci când va deveni mai popular. Chiar dacă nu multă lume este încă dispusă să investească în software-as-a-service pentru că nu-i cunosc beneficiile, este bine de știut că serviciile cloud sunt viitorul.

Dacă nici tu nu ești sigur că software-as-a-service este pentru tine, poate acest articol despre Ce este SaaS (software-as-a-service)? te va convinge.

Cu software-as-a-service, poți accesa oricând informațiile de care ai nevoie atâta timp cât ești conectat la Internet. Astfel, afacerea ta este mai organizată și îți salvează din timp și din costuri. 

Însă software-as-a-service este de mai multe feluri, fiecare creat special pentru anumite nevoi și dorințe. Fiecare are o altă specializare și se concentrează pe diferite părți ale afacerii tale. În rândurile ce urmează vom prezenta toate tipurile de software-as-a-service pe care orice manager ar trebui să le cunoască dacă dorește să-și întreacă competitorii.

Cuprins

  1. Enterprise Resource Planning (ERP)
  2. Customer Relationship Management (CRM)
  3. Sales Force Automation (SFA)
  4. Warehouse Management System (WMS)
  5. Transportation Management System (TMS)
  6. Business Intelligence (BI)
  7. Human Resources (HR) Software
  8. Concluzie

1. Enterprise Resource Management (ERP)

Scopul acestui sistem este de a gestiona mai bine activitățile de afaceri cotidiene, cum ar fi contabilitatea, aprovizionarea, managementul proiectelor și operațiunile lanțului de distribuție. Astfel, tu poți avea grijă de toate procesele și operațiunile din companie accesând o singură platformă. 

Aplicațiile ERP sunt populare pentru capacitatea lor de a uni oamenii care lucrează în diferite părți ale companiei. De asemenea, pune la dispoziția întregii organizații o metodă ușoară prin care angajații pot să ajungă la realizarea obiectivelor specifice. Sistemul ERP te ajută să planifici, să creezi bugete, să anticipezi și să raportezi rezultatele finaciare ale companiei fără să mai pierzi timp. Deoarece toate datele organizației luate din mai multe surse sunt colectate într-o singură platformă, sistemele ERP elimină duplicarea datelor și previne erorile. 

De ce are nevoie afacerea ta de ERP? Iată aici câteva motive: 

  • Informațiile sunt extrase în timp real, astfel tu primești date de afaceri mai bune și rapoarte mai exacte;
  • Datorită faptului că procesele de afaceri sunt mai fluide prin folosirea celor mai bune practici, costurile operaționale sunt mai mici; 
  • Vei obține o colaborare îmbunătățită fiindcă toți participanții au acces la datele de care au nevoie; 
  • Compania ta va lucra mai eficient datorită proceselor bine definite; 
  • Aplicație are un design comun și ușor de folosit, așa că ratele de adoptare de către utilizatori sunt mai ridicate; 
  • Riscul pierderii informațiilor vitale pentru compania ta este redus.

Sistemele ERP sunt importante pentru companiile de toate dimensiunile, din toate domeniile de activitate. Departamentele tale vor lucra mai eficient și permit un schimb de date mai fluid. Astfel se îmbunătățește semnificativ colaborarea dintre angajații tăi pentru că toate procesele sunt automate și updatate în timp real. Și asta nu este tot! Sunt mult mai multe beneficii ale acestui sistem care te conduc spre succes.

Dacă consideri că ERP este ceea ce ai nevoie pentru a-ți crește afacerea, atunci citește mai multe despre acest sistem aici.

2. Customer Relationship Management (CRM)

Clienții sunt și vor fi cei mai importanți pentru orice business. Ei sunt cei care îți aduc profit și pe care trebuie să-i mulțumești ca să fie fericiți. Este vital să păstrezi o relație bună cu consumatorii și să faci interacțiunea cu ei să fie mai ușoară și eficientă. Cu acest lucru se ocupă CRM sau customer relationship management. Această tehnologie gestionează tot ce ține de relațiile și interacțiunile cu clienții, potențiali sau existenți. CRM creează o imagine completă a experienței clienților iar acest lucru îți permite să iei deciziile corecte cu privire la modul de îmbunătățire a acelei experiențe. Dacă tu le oferi clienților ceea ce îți doresc, atunci vânzările vor crește și există o șansă mai mare de a fi recomandat altor oameni. 

Țelul acestui software este simplu: îți perfecționează relațiile de afaceri pentru a-ți dezvolta afacerea. Un sistem CRM ajută companiile să:

  • Rămână conectate cu clienții 
  • Eficientizeze procesele din firmă
  • Crească profitabilitatea

Însă CRM nu consolidează doar relațiile cu clienții dar și cu departamentele din firmă, prospecții, furnizorii tăi și alte companii. CRM-ul este o combinație de proceduri, strategii și reguli implementate într-o organizație cu scopul de a valorifica informațiile despre clienții tăi. Tu vei putea lua decizii corecte care îți vor aduce profit. 

Ai nevoie de CRM? Acest software este pentru toate tipurile de firmă, de la mici la mari. Colectarea datelor și utilizarea lor eficientă contribuie la crearea unor relații mai puternice care în timp vor genera vânzări și vor crește veniturile. De asemenea, te poate ajuta să descoperi unde funcționează eficient afacerea ta și unde are nevoie de îmbunătățiri. De exemplu, returnările sau reclamațiile repetate te pot ajuta să descoperi produsele defecte. Astfel, vei știi dacă furnizezi un serviciu bun pentru clienți sau nu.

Poți afla mai multe despre customer relationship management accesând articolul acesta.

3. Sales Force Automation (SFA)

Acest tip de software se ocupă cu gestionarea vânzărilor. SFA oferă fluxuri de lucru automatizate care creează un proces de vânzări simplificat și mult mai ușor de folosit și înțeles. Astfel, tu poți să gestionezi clienții potențiali de afaceri mai bine, ai o viziunea mai clară asupra procesului, și îmbunătățește semnificativ performanța echipei tale. Automatizarea de obicei se concentrează pe sarcini administrative repetitive care, deși sunt importante, pot consuma mult din timpul celor care încearcă să-ți vândă produsele. Cu ajutorul software-ului SFA, reprezentanții de vânzări își pot petrece timpul în părți mai productive ale locului de muncă. 

SFA are două componente strâns integrate: 

  • O aplicație mobilă care este utilizată de agenții de vânzări pe teren. Această aplicație le oferă mobilitatea și flexibilitatea de care au nevoie pentru a-și face treaba mai rapid și  mai ușor. Cu ajutorul aplicației, agenții înregistrează informațiile despre piața concurentă, urmăresc traseul zilnic pe care trebuie să-l parcurgă, sau comunică cu managerii. Mai mult decât atât, dacă aplicația SFA este integrată cu ERP, comenzile preluate de agenți pot fi imediat procesate iar documentele necesare precum facturile și avizele de expediție sunt emise instant. 
  • Consola administratorului este utilizată de managerii și supervizorii de vânzări. De aici au control asupra agenților lor, le stabilesc traseele zilnice pentru fiecare agent în parte și le alocă diferite sarcini. De asemenea, pot vedea și volumul de comenzi sau încasări zilnice pentru fiecare agent în parte.

SFA este bun pentru cei care doresc să facă mai multe vânzări și să aibă control asupra echipei sale. Acest software face ca tot procesul de vânzare să fie cât mai eficient și transparent posibil. Îți oferă o imagine clară asupra vânzărilor care se întâmplă în organizația ta și agenții pot vedea în timp real toate informațiile de care au nevoie.

Însă SFA este mult mai complex decât este descris aici. Află mai multe despre acest tip de software aici.

4. Warehouse Management System (WMS)

Un depozit bine organizat stă la baza oricărei firme de succes. Însă, de multe ori, nu poți avea grijă de toate aspectele importante dintr-un depozit și nu poți controla ce se întâmplă acolo dacă nu ești la fața locului. Ar putea deveni ușor o zonă care îți poate distruge afacerea sau îți poate îndepărta clienții pentru că nu au încredere în produsele pe care le livrezi. Dacă te-ai săturat să rămâi în urmă cu ce se întâmplă în depozitele tale sau să pierzi timp valoros, atunci ar fi bine să investești într-un WMS sau warehouse management system. 

WMS este o soluție care oferă vizibilitate în întregul inventar al unei companii și gestionează operațiunile din lanțul de aprovizionare de la centrul de distribuție până pe rafturile magazinelor sau în mâinile clienților. Aplicația software ajută și la controlul operațiunilor zilnice dintr-un depozit. Software-ul WMS ghidează primirea și depunerea inventarului, optimizează preluarea și expedierea comenzilor și recomandă aprovizionarea stocului de produse. Poate fi o aplicație independentă sau o parte a unui sistem ERP. 

Cu WMS, totul funcționează în cel mai optim mod posibil, însă oferă mai mult decât atâtl, cum ar fi:  

  1. Timp redus pentru împlinirea sarcinilor 
  2. O precizie mărită a inventarului
  3. Serviciu pentru clienți îmbunătățit
  4. Utilizarea mai eficientă a spațiului
  5. Productivitate crescută în depozit
  6. Costuri reduse pentru forța de muncă
  7. Crește precizia procesului de preluare
  8. Reduce semnificativ timpul petrecut la manipularea mărfurilor
  9. Riscul implicat de rotația personalului este eliminat
  10. Oferă o vizibilitate sporită asupra tuturor activităților desfășurate în depozit

Are nevoie depozitul tău de un asemenea software? Trebuie să te gândești bine la ce urmează și dacă vrei să faci acest prim pas. Noi suntem aici să te sfătuim și să te ajutăm să ajungi la o concluzie.

De asemenea, dacă vrei să afli mai multe despre beneficiile software-ului WMS, click aici.

Oameni de business care dau mâna.

5. Transportation Management System (TMS)

După ce produsele pleacă din depozit, ele trebuie transportate eficient spre destinație. Pe drum se pot întâmpla multe lucruri care dăunează produsului, rezultatul final fiind clienți nemulțumiți de serviciile tale. Se poate întâmpla oricând, oricui. Mai mult decât atât, un manager bun trebuie tot timpul să caute soluții pentru îmbunătățirea logisticii. 

De aceea este important să ai un software care urmărește tot ce se întâmplă de când pleacă produsul din depozit. Cu acest lucru se ocupă transportation management system sau TMS. TMS este o platformă logistică care folosește tehnologii avansate pentru a ajuta companiile să planifice, să execute și să optimizeze mișcarea fizică a mărfurilor, atât cea care pleacă cât și cea care vine. Acest software se asigură că expedierea este conform normelor și are o documentație adecvată. 

Este o soluție cloud care este concepută pentru a simplifica multe aspecte a sistemului de aprovizionare. Această platformă este utilizată de lideri în logistică și oferă multe informații sau rapoarte de care ai nevoie pentru a:

  • Optimiza traseele
  • Planifica nevoile rețelei
  • Urmări expedierile 
  • Automatiza procesele 
  • Gestiona plata și decontarea

Pe scurt, tu economisești din timp și bani și nu mai cheltui degeaba pe viitoarele livrări. TMS centralizează și organizează toate datele de transport și oferă vizibilitate în operațiunile de transport de zi cu zi, fie ele terestre, aeriene sau maritime. Vei știi cum să te organizezi pentru a scoate un profit maxim. Orice business sau industrie poate folosi TMS pentru simplificarea proceselor, indiferent de mărimea organizației. Vizibilitatea largă oferită de un sistem puternic duce la o planificare și execuție mai eficientă a transportului, ceea ce duce la o satisfacție mai mare a clienților. La rândul său, clienții aduc mai mult vânzări și astfel compania ta va crește.

Putem spune multe despre TMS, însă nu aici este locul. Dacă vrei să afli mai multe, poți da un click aici.

6. Business Intelligence (BI)

Termenul de business intelligence (BI) se referă la tehnologii, aplicații și practici care colectează, analizează și prezintă informații despre afacerea ta. BI este un software care te ajută să iei decizii mai bune legate de business-ul tău. Instrumentele BI accesează și analizează seturi de date și prezintă constatările analitice sub forma unor rapoarte, rezumate, grafice, sau diagrame pentru a oferi informații detaliate despre starea afacerii. Aceste instrumente oferă acces rapid, ușor de digerat, la aceste date. Cu aceste informații la îndemână, vei avea o imagine mai cuprinzătoare a afacerii și poți folosi aceste rezultate pentru a determina schimbările ce se petrec în firmă, a elimina ineficiențele și pentru a te adapta rapid la tendințele pieței. 

BI nu trebuie confundat cu business analytics. Amândouă analizează datele produse de organizație, însă BI folosește datele pentru a determina ce se întâmplă acuma în firmă sau ce a mers prost (sau bine) din trecut. Business analytics se folosește de informațiile generate pentru a prezice ce se va întâmpla în viitor și îți spune ce trebuie să faci mai departe pentru a crea rezultate mai bune. 

Poate că te întrebi de ce ai nevoie să știi toate aceste date. Analiștii pot utiliza acest software pentru a face organizația să funcționeze mai ușor și mai eficient. De asemenea, se pot observa mai ușor tendințele pieței și poți folosi aceste detalii pentru a crește vânzările și veniturile. Iată câteva moduri în care business intelligence poate ajuta companiile să ia decizii mai inteligente:

  • Identifică modalități de creștere a profitului
  • Analizează comportamentul clienților 
  • Compară datele cu cele ale concurenților
  • Urmărește performanța organizației
  • Optimizează operațiunile
  • Descoperă problemele din firmă

Cu ajutorul instrumentelor BI, poți prezice succesul. Este bine să știi la ce să te aștepți și să fi cu un pas înaintea rivalilor.

Dacă încă nu ești convins că ai nevoie de business intelligence, atunci citește acest articol.

7. Human Resources (HR) Software

Mai mult ca sigur că ești familiarizat cu departamentul de resurse umane și știi cât de important este în dezvoltarea unei firme. Angajații sunt oamenii de bază a firmei tale și ai nevoie de o echipă care să funcționeze ca unsă. Dacă nu ai oameni de încredere care lucrează eficient, atunci compania ta nu va crește niciodată. Software-ul HR este conceput special pentru a ajuta angajații și conducerea să funcționeze la potențialul maxim. Este implementat de multe companii de toate dimensiunile pentru a spori productivitatea și satisfacția generală a angajaților. 

Software-ul HR automatizează sarcinile manuale, păstrarea informațiilor despre angajați și crearea de rapoarte. Fiindcă toate acestea se fac electronic, se elimină necesitatea documentelor pe hârtie. Personalul și managerii pot să-și aloce mai bine timpul și resursele spre eforturi mai productive și mai profitabile. 

Majoritatea sistemelor noi sunt bazate pe cloud sau abonamente, ușor de integrat cu alte programe de gestionare a datelor. Soluțiile cloud sunt preferate deoarece pot fi compatibile cu mobilul, ceea ce înseamnă că angajații pot accesa informații importante de oriunde, în orice moment. Sunt personalizate în funcție de nevoile, obiectivele și bugetul unei companii. 

Software-ul HR are multe avantaje, principalul beneficiu fiind capacitatea sa de a reduce timpul petrecut în sarcini administrative repetitive cu un impact redus. Acest lucru permite profesioniștilor să se concentreze pe responsabilități mai productive și pe rezultate strategice pe termen lung. Alte beneficii includ:

  • Erori costisitoare reduse
  • Organizare îmbunătățită a documentelor 
  • Un sistem de feedback continuu
  • Analize mai precise 
  • Îmbunătățiri în planificarea succesiunii
  • Menținerea organizațiilor în conformitate cu reglementările legale

Software-ul poate cuprinde o multitudine de caracteristici, de la recrutarea noilor angajați, la integrarea lor în infrastructura firmei și salarizare până la gestionarea timpului și performanța lor individuală.

Dacă acest articol nu te-a convins că ai avea nevoie de un software HR, îl poți citi și pe acesta.

Concluzie

După cum ai văzut, există multe tipuri de software-as-a-service îți fac viața profesională mai bună și mai eficientă. Fiecare tip de software-as-a-service acoperă toate departamentele vitale ale unei organizații și împreună formează o unitate capabilă să te propulseze spre succes. Atunci când funcționează cum trebuie, firma ta va merge ca pe roate. Desigur, poți alege doar un singur software-as-a-service acolo unde crezi că este nevoie. Indiferent care ți decizia, toate aceste soluții sunt necesare pentru a evolua în această eră digitală. 

Noi credem că aplicațiile și tehnologia software-as-a-service vor fi cele care îți vor schimba viața înspre bine și îți va aduce rezultatele dorite. Dacă nu ești convins, poți să ne contactezi și să stabilim o întâlnire unde putem vorbi deschis despre nevoile tale. Suntem aici să îți oferim o platformă care te va ajuta să îți întreci rivalii și să faci mai multe vânzări, fără să mai suferi costuri inutile. Putem împărtăși din cunoștințele noastre din domeniu și vom fi mereu acolo pentru tine. Noi avem încredere în software-as-a-service și așteptăm să ne contactezi pentru a putea porni spre o nouă aventură.

Citește: Software-as-a-service vs. Cloud.

Postări similare

phone-handset