De ce trebuie să-ți actualizezi sistemul?

Publicat la 3 mart. 2022

Lucrezi liniștit pe laptop și ești pe punctul de a trimite un raport foarte important. În timp ce lucrezi, dintr-o dată îți apare un mesaj că trebuie să-ți actualizezi sistemul computerului. Te enervezi pentru că ai impresia că aceste alerte apar în cel mai inoportun moment. Așa că ignori pop-ul și trimiți raportul mai departe. Însă nu realizezi faptul că ai tot primit acest mesaj pe parcursul mai multor luni și ai tot amânat actualizarea. 

Care sunt consecințele acestei acțiuni care pare inofensivă? Este tentant să ignori descărcarea noului software, dar lasă firma deschisă la atacuri de securitate. Mai mult decât atât, sistemul nu va mai merge atât de bine. Cele mai recente actualizări sunt importante pentru omul de rând, dar este și mai important pentru un om de afaceri. 

Însă, știai că 40% dintre administratorii de securitate din multe firme nu prioritizează actualizarea software-ului? De aceea nu este o surpriză că utilizatorul normal nu face un update atât de des pe cât ar trebui. Atunci când apare o versiune nouă a software-ului, mulți preferă să ignore avertismentul și să regrete după. 

Odată cu anul nou, multe organizații folosesc această oportunitate pentru a analiza sistemele și de a determina ce este eficient și profitabil pentru business. Dacă organizația ta se folosește de tehnologie învechită și ineficientă pentru a funcționa, nu vei putea să atingi obiectivele firmei și riști să fi expus atacurilor cibernetice. 

Lumea este în continuă mișcare. Atacurile cibernetice se schimbă mereu și răufăcătorii vor găsi alte metode de a-ți fura datele personale. Fiecare dintre noi ar trebui să luăm în serios actualizarea sistemului; de fapt, există și multe beneficii în a upgrada software-ul la o versiune nouă. În acest articol, vei descoperi motivele pentru care ar trebui să-ți actualizezi sistemul pentru a-ți proteja business-ul. 

Citește și 5 Semne că business-ul tău are nevoie de software

Ce sunt actualizările?

O actualizare software (sau mai este cunoscută ca și patch) este un set de modificări aduse de un software pentru a actualiza, remedia sau îmbunătăți anumite funcții. De multe ori, aceste actualizări remediază erori, vulnerabilități de securitate, oferă funcții noi sau îmbunătățesc performanța computerului.

Ce se întâmplă atunci când nu actualizezi software-ul? Este posibil ca software-ul învechit să nu mai deschidă fișiere din versiuni mai noi sau să nu accepte funcții sau cerințe noi introduse de alte programe. Mai mult decât atât, este posibil ca angajații să-și piardă productivitatea dacă nu pot face schimb de date eficient între două versiuni diferite de software. 

Poți să actualizezi sistemul prin câțiva pași simpli: 

  1. Dă clic pe pictograma Windows din bara de activități;
  2. Vei găsi toate programele în „All Programs”; 
  3. Găsește „Windows Update” și fă clic; 
  4. Apasă pe „Caută Actualizări” pentru a verifica dacă există actualizări; 
  5. Instalează actualizarea făcând clic pe butonul de „Instalare” după ce Windows a verificat toate actualizările. 

Nu este greu să actualizezi sistemul, după cum vezi. Chiar dacă este așa ușor, mulți preferă să lase actualizările în pace și să le ignore. În rândurile ce urmează vei descoperi câteva dintre motivele pentru care ar trebui să-ți actualizezi sistemul. 

Primești securitate mai bună 

Software-ul învechit este vulnerabil în fața hackerilor și a criminalilor cibernetici. O securitate de încredere asigurată este deosebit de importantă deoarece lansarea notelor de actualizare software dezvăluie adesea puncte de intrare exploatabile. Fiindcă aceste goluri sunt cunoscute public, organizația ta poate să fie o pradă ușoară pentru hackerii rău intenționați care caută o modalitate de a-ți fura datele sensibile. 

Multe dintre aceste vulnerabilități sunt cauzate de bug-uri, adică erori în software. Este de datoria producătorilor de software să devină conștienți de aceste vulnerabilități și să le rezolve cât mai repede.

Observi o eficiență crescută

Actualizările nu se folosesc doar pentru a oferi securitatea de care ai nevoie și pentru a rezolva niște buguri. Adeseori, actualizările oferă funcții noi și îmbunătățiri de viteză. În cele mai simple cuvinte, aceste update-uri îmbunătățesc experiența utilizatorului. Dezvoltatorii lucrează în mod constant la acest lucru, oferind la final o eficiență mai mare utilizatorilor. De exemplu, mulți profesioniști din marketing se bazează pe software pentru a lucra de la distanță și au nevoie de ultimele actualizări pentru a comunica. 

Actualizările tale pot fi dezactivate

Pentru multe companii, aceste actualizări de software pot ajuta la stimularea creșterii vânzărilor și la maximizarea rentabilității investiției pe software-ul achiziționat. Din fericire, multe aplicații au opțiunea de actualizare automată a software-ului. Astfel, poți beneficia de îmbunătățiri pe măsură ce sunt lansate, fără să fie nevoie să-ți amintești să le actualizezi. Însă este bine să verifici din când în când dacă actualizările automate sunt încă activate pentru că uneori hackerii au capacitatea de a-ți opri software-ul de la distanță. Dacă se întâmplă acest lucru, s-ar putea să te confrunți cu un atac interior și hackerii au acces la computerul tău. Acesta este încă un motiv pentru care ar trebui să fi la curent cu update-urile.

Nu ești numai tu implicat

Bineînțeles, securitatea cibernetică se referă, în mare, la tine. Însă trebuie să te gândești și la alții, mai ales la angajații tăi. Dacă un dispozitiv este infectat cu un virus, se poate replica și transmite prietenilor, familiei și asociaților de afaceri. De aceea este important ca device-ul să fie actualizat. Un antivirus de încredere te poate proteja de viruși; altfel, ajută și oamenii cu care interacționezi online. 

Poți să citești Ce sunt virușii? pentru a afla mai multe despre atacurile malițioase ale hackerilor. 

Costuri reduse

Poate ți se pare că updatarea unui sistem sună scump, însă adevărul este că sistemele mai vechi au mai multe probleme și mai multe costuri ca urmare. Costul întreruperii cauzate de software-uri instabile poate escala rapid la costuri care depășesc investiția unui sistem modernizat. Este important să nu-ți pui afacerea în pericol doar pentru că actualizările sunt enervante. Există întotdeauna un cost pentru a nu face nimic. 

Când știu că trebuie să actualizez software-ul? 

Poate că pare o întrebare prostească pentru unii, dar este bine să te asiguri că ști exact cum să obții cea mai recentă versiune a software-ului. Dacă software-ul este găzduit în Cloud, atunci software-ul va fi actualizat destul de regulat. Cu cât amâni mai mult, cu atât notificările vor deveni mai persistente. Actualizările sunt gratuite, așa că de ce să nu te folosești de ele? Deobicei, multe actualizări sunt mici și nu durează mult pentru a fi descărcate și instalate. Dacă software-ul nu este bazat pe Cloud, atunci nu vei primi alerte despre recentele versiuni. 

Poți să-ți dai seama că ai nevoie de o schimbare atunci când o companie de software anunță că încetează suportul pentru o anumită piesă de software, fie că este înlocuită de alt software, fie că este defectă. Odată ce se întâmplă unul dintre aceste lucruri, nu vei mai avea suport de la acel program; va deveni prea riscant de utilizat. Asta înseamnă că este timpul să treci mai departe și să găsești alt software. 

Noi suntem aici pentru a te ajuta. Dacă ai vreo întrebare legată de software sau despre actualizările de aplicații, noi îți vom da răspunsurile de care ai nevoie. 

Citește: Rolul software-ului Transportation Management System în firma ta.

Postări similare

phone-handset