Ce este SaaS (Software-as-a-Service)?

Publicat la 17 mai 2021

În această eră a tehnologiei, soluțiile IT vor continua să se înmulțească. Tot mai multe companii de business din România vor căuta software care să le simplifice modul de lucru, să reducă costurile și să le aducă profit. Ce nu știu mulți este că soluția este software-as-a-service (SaaS). Software-as-a-service este un sistem care oferă clienților acces la aplicații de business atâta timp cât sunt conectați la Internet. Mai mult decât atât, este bazat pe cloud, un loc virtual în care poți stoca toate datele de care ai nevoie și le poți accesa oricând, de pe orice dispozitiv. Chiar dacă nu multă lume este încă dispusă să investească în SaaS, ar trebui să citești mai departe pentru a-i afla adevărata valoare. TU poți fi printre primii care evoluează cu ajutorul acestui tip de software.

Scopul acestui articol este de a elucida misterul din jurul SaaS-ului. Aici vei descoperi definiția acestui termen, beneficiile care îți vor da un avantaj și îți va pune o întrebare foarte importantă pentru viitorul afacerii tale: ai nevoie de software-as-a-service

Cuprins

  1. Ce este Cloud?
  2. Ce înseamnă SaaS? 
  3. Beneficii SaaS
  4. Concluzie

1. Ce este Cloud?

Înainte de a trece la a defini software-as-a-service, am menționat că este un serviciu cloud. În această secțiune am vrea să vorbim pe scurt despre ce este cloud. Pentru a descoperi cloud mai în detaliu, nu ezita să accesezi acest articol.

Cloud este un spațiu de stocare virtual. Termenul vine din engleză și înseamnă „nor”. Îți poți imagina acest spațiu virtual ca un nor aflat la depărtare, pe care nu-l vezi, dar știi că este acolo. În alte cuvinte, toată infrastructura IT a firmei tale, bazele de date, sistemele și software-urile sunt stocate în afara locației, într-un centru de date care este întreținut de către furnizor. Este ca și cum ai utiliza calculatorul altcuiva, doar că nu trebuie să te preocupi cu mentenanța sau upgrade-ul cloud-ului. Astfel, cloud îți oferă mai multă agilitate, flexibilitate și scalabilitate.

Tehnologia cloud este o metodă simplă pentru a livra soluții într-un mod eficient. Soluțiile cloud sunt accesibile și poți apela oricând la o firmă specializată în aceste servicii. De asemenea, datele și informațiile din cloud sunt sigure. Poți accesa serverul de oriunde, de pe orice dispozitiv, și este activ 24/7. Soluțiile moderne de cloud sunt exact ce îți trebuie pentru a face față rapid provocărilor mai complexe. Mai mult decât atât, alături de cloud sistemele IT beneficiază automat de tehnologii și inovații noi, deci vei fi tot timpul cu un pas înaintea competiției.

2. Ce înseamnă SaaS?

Așadar, software-as-a-service este o metodă eficientă de a furniza un software bazat pe cloud. El rulează și este găzduit în cloud. Acest lucru înseamnă că utilizatorul sau clienții pot accesa aplicații pe Internet cu ajutorul unui browser (Google Chrome, Firefox, etc.). Aceste informații pot fi accesate în orice moment, de pe orice dispozitiv. Cele mai comune exemple sunt servicii de mail, calendar sau programele Office.

SaaS-ul are în componența sa un software nativ (care se mai numește și software instabil). Un bun exemplu de software nativ ar fi aplicațiile de pe telefon care necesită instalarea pe dispozitiv și de obicei pot fi achiziționate pe baza unei licențe. Poți să cumperi aceste aplicații doar cu ajutorul unei chei formată dintr-un cod unic de litere și cifre. Softul nativ se mai poate găsi și pe CD-uri, stick-uri sau în orice magazin virtual, cum ar fi cel de pe telefoane.

Pe de altă parte, software-ul de tip SaaS îți oferă acces complet la toate funcționalitățile acestuia după ce îl achiziționezi sub forma unui abonament. Diferența principală dintre aceste două softuri este faptul că software-ul instabil este al tău. Nimeni nu-l va folosi în afară de tine. SaaS aparține furnizorului și ți-l pune la dispoziție ca și un serviciu. Astfel, SaaS este tot timpul actualizat și dezvoltatorul este cel care are grijă ca datele tale să fie în siguranță.

Ce face software-as-a-service?

Ce face SaaS special este că oferă o soluție software completă care poate fi achiziționată ca și o subscripție. Tu închiriezi utilizarea unei aplicații pentru organizația ta de la un furnizor de servicii cloud, așa cum suntem noi. De exemplu NELU, aplicația noastră software, asigură că afacerea ta va merge ca pe roate. În plus, stai liniștit știind că datele tale sunt la loc sigur. Însă furnizorul de servicii SaaS face mai mult decât să îți ofere o aplicație, și anume: 

  • Dezvoltă și întreține software-ul pentru aplicații cloud;
  • Oferă actualizări de software automate;
  • Pune software-ul la dispoziția clienților;
  • Îți oferă șansa să crești cu costuri minime; 
  • Menține securitatea datelor din aplicație.

Predecesorul SaaS numit servicii de aplicații (ASP) a apărut în anii 90 odată cu apariția Internetului. Însă nu a fost un model prea reușit din cauza limitărilor serioase. ASP nu era eficient, așa că au început să apară primele soluții SaaS care au dat rezultate mult mai bune. SaaS a evoluat semnificativ de la începutul anilor 2000, ajungând la suite moderne care permit o vizibilitate de nivel superior în întreaga companie. 

3. Beneficii SaaS

Poate că te întrebi acum de ce business-ul tău are nevoie de SaaS. Ei bine, software-as-a-service elimină necesitatea organizațiilor de a instala și rula aplicații pe propriile computere sau centre de date. 

Imaginează-ți următorul scenariu...

Fă cunoștință cu Dan și Silvia, doi antreprenori total diferiți. Singurul lucru pe care îl au în comun este faptul că amândoi visează la același lucru: să deschidă o firmă de succes. Sunt de vârste diferite, Dan fiind mai în vârstă și trecut prin viață în timp ce Silvia este o tânără la început de drum, plină de vise. Până la urmă, după multă vreme, cei doi au reușit să își deschidă firmele după care tânjeau. Dan are o pensiune în centrul orașului, dar și o mică firmă de construcții, care aduce destul de mult profit, însă și pierde bani datorită costurilor imense. Silvia, în schimb, are o florărie destul de populară cu recenzii foarte bune. 

Dan își conduce firma prin metode clasice, folosind o infrastructură greoaie. Fiecare calculator are software-ul lui propriu, cu module care comunică între ele, cu un server și un administrator de rețea. Silvia îl are pe NELU, un program modern care îi oferă toate informațiile de care are nevoie într-un singur loc. Amândoi au nevoie de oferte care se bazează pe prognoze pentru viitor, pe anumiți algoritmi de calcul și pe dislocarea de oameni care să presteze serviciile oferite. Dan nu are o bază de date unde poate să vadă toate datele, așa că el dă telefoane în dreapta și-n stânga ca să afle ce îl interesează. El cere multe lucruri deodată de la mai mulți oameni iar modulele software instalate pe diferite calculatoare nu comunică eficient între ele.

Să mergem acum la Silvia care îl folosește pe NELU. Cu un singur click, ea poate să ia toate datele importante în timp ce echipa ei lucrează cu aceste date în timp real. Angajații ei lucrează liber, adică intră să găsească informațiile necesare de pe orice dispozitiv pe care îl au la îndemână. Mai mult decât atât, oamenii de pe teren introduc datele direct în aplicație, unde sunt prelucrate în timp real pentru o acuratețe mai mare. Între timp, Dan pierde bani din cauza erorilor care se pot întâmpla, stă peste program și nu are timp să petreacă cu familia, și este mereu frustrat.

Nu sună prea plăcut să fi Dan, așa-i? Mai bine ești descurcăreț ca și Silvia și investești în ceva care îți va fi de folos și în viitor. Poate că și tu te afli în pielea lui Dan și te frustrează faptul că nu ai soluție care să-ți facă viața profesională mai ușoară. În loc să te chinui, poți avea tot ce ai nevoie la un click distanță. Astfel elimini cheltuielile care vin odată cu achiziționarea, aprovizionarea și întreținerea inutilă de hardware, precum și licențierea, instalarea și asistența software-ului. Dacă simți că ai fi interesat de o asemenea soluție, ne poți contacta oricând să discutăm despre viitorul firmei tale

Deci, care sunt beneficiile?

Costuri reduse: Datorită faptului că te abonezi la o ofertă SaaS, costurile de tranziție permit multor companii să exercite o bugetare mai bună și previzibilă. Tu plătești doar pentru aplicațiile de care ai nevoie, nu pentru un pachet întreg. Astfel elimini nevoia de a deține mai multe elemente hardware și reduci din costurile de instalare și implementare. De asemenea se reduc și costurile imprevizibile de administrare a componentelor deoarece de aceste aspect se ocupă furnizorul. Astfel transformi cheltuielile de capital în cheltuieli operaționale, reducând riscul de erori costisitoare.

Implementare rapidă: Nu durează mult ca software-ul să fie implementat, deci te poți bucura de produs rapid și îți poți începe activitatea în câteva ore în loc de câteva luni. Dispui și de cele mai recente inovații și actualizări care se fac automat, deci niciodată nu vei rămâne în urmă. Poți accesa informațiile din cloud oricând, de pe orice dispozitiv, iar datele nu se pierd în caz că rămâi fără Internet.

Mobilizare mai ușoară: Ce înseamnă asta este că utilizatorii pot accesa aplicații și date de pe orice computer sau dispozitiv conectat la Internet. De exemplu, dacă există undeva o eroare care trebuie rezolvată cât de repede posibil, tu poți să intri în aplicație și să vezi direct ceea ce te interesează, fără să cauți ore în șir. În plus, nu este nevoie să ai expertiza necesară pentru a gestiona aplicația. Furnizorul de servicii va asigura securitatea datelor tale, indiferent de tipul de dispozitiv. 

4. Concluzie

Desigur, și aplicațiile software-as-a-service vin cu provocările și riscurile sale. Pot să existe întreruperi ale serviciilor sau furnizorii pot să impună modificări nedorite la ofertele de servicii. De aceea este important să îți alegi furnizorul cu grijă și să te asiguri că este de încredere. 

Noi am identificat toate aceste probleme și le-am rezolvat. Am creat o aplicație, NELU, care îți protejează datele și există o șansă mică să existe vreo întâmplare nefericită. Cu NELU poți sta liniștit că totul merge ca pe roate și nu îți vei pierde controlul asupra versiunilor. Noi te vom anunța de fiecare dată când există un update așa că tu vei putea să-ți dedici timp și resurse pentru instruirea personalului, dacă este cazul. Dacă vrei să schimbi furnizorii, noi te vom ajuta cu tranziția ca tu să te poți bucura de aplicație cât mai repede posibil. Suntem conștienți de faptul că este un pas mare de făcut, dar aceste aspecte nu ar trebui să te sperie. Poți să te gândești cu entuziasm la această schimbare și la rezultatele bune care ar veni odată cu implementarea software-ului. 

SaaS nu este lupul cel rău, ba dimpotrivă, poate fi un aliat de nădejde. Sunt mai multe beneficii decât dezavantaje—cu noi alături, putem trece peste orice obstacol. Suntem sigur că software-as-a-service va fi următorul trend pentru multe firme în viitor. Acest lucru se aplică în special companiilor care încearcă să se modernizeze și nu știu cum. 

Fii primul care are curaj să facă acest pas și contactează-ne acum pentru a putea vorbi despre noua ta aplicație. 

Postări similare

phone-handset