Ce este software-ul?

Publicat la 14 mai 2021

Tehnologia evoluează în fiecare zi: devine din ce în ce mai complexă, dar și mai utilă și esențială. Însă atunci când intri pe calculator, de exemplu, nu te gândești niciodată ce îl face să funcționeze sau care îi sunt secretele. Există un singur lucru esențial în orice tabletă, calculator, telefon, sau laptop care le dă viață: software-ul. 

Chiar dacă termenul a ajuns să fie comun, nu știi ce este și de ce avem nevoie să cunoaștem avantajele acestei tehnologii. Înainte să trecem la o definiție mai profundă în care dezvăluim tainele software-ului, ca o scurtă introducere putem spune că un software te unește cu dispozitivele tale.

Însă un software este mai mult decât un sistem de operare: poate fi cheia succesului în afacerea ta.

Definiție software

Software-ul este o componentă invizibilă a unui sistem informatic: nu o poți atinge dar o poți vedea prin intermediul interfeței grafice. Bineînțeles, există și software care nu are o interfață, doar că acestea rulează fără ca tu, utilizatorul, să fii conștient că se întâmplă asta. 

Cu ajutorul software-ului, poți interacționa cu componentele fizice ale dispozitivului numite hardware. Algoritmii comandă unitățile hardware pentru a obține rezultatul dorit, care mai apoi ți se afișează. Astfel, poți vedea într-un mod ușor de utilizat tot ce te interesează. Însă există o diferență distinctă între software și hardware. Software este ceva intangibil, în timp ce dispozitivele hardware le poți atinge și folosi. Pot fi mouse, tastaturi, porturi USB, imprimante, telefoane, tablete și așa mai departe. Sistemul nu poate funcționa fără hardware și software.  

Să revenim, însă, la ce este software-ul. Termenul de software a fost pentru prima dată propus de către Alan Turing, părintele calculatorului. A fost implementat oficial în 1958,  atunci când matematicianul John Tukey a discutat despre programele calculatorului într-o revistă americană. 

În termeni mai generali, software-ul este un set de instrucțiuni (sau cod) transmise către dispozitiv. Astfel, tu îl poți utiliza fără să îi cunoști limbajul cifrat. Imaginează-ți cum ar fi să-ți deschizi calculatorul și, în loc să apară pe ecran iconițele familiare, să vezi șiruri întregi de zero și unu. Aceste cifre formează codul binar, limbajul folosit de un calculator sau de un telefon.  Poți să-ți închipui că software-ul este un traducător care pune dispozitivele să lucreze pentru tine. Dacă nu ar exista software-ul, atunci calculatorul ar fi o simplă cutie pe care nu mulți ar înțelege-o. 

Clasificare software

Software-ul se poate clasifica după modul de livrare în două categorii: software instabil, care se mai numește și soft nativ, și software de tip SaaS (software-as-a-service). Software-urile native vin de obicei pe CD, stick sau le poți găsi în magazinele virtuale ale telefoanelor. Ele necesită instalarea pe dispozitiv și le poți achiziționa pe baza unei licențe dată de o cheie formată dintr-un cod unic de litere și cifre.

De exemplu, Windows-ul îl poți activa doar cu ajutorul unui cod. Dacă nu introduci acest cod, nu te vei putea bucura de toate funcțiile pe care sistemul de operare le oferă. Software-ul de tip SaaS, în schimb, este un sistem unde primești acces la toate funcționalitățile acestuia după ce îl achiziționezi. Plata este recurentă, deci poți spune că îl cumperi printr-un abonament.

Diferența majoră dintre cele două este faptul că software-ul instabil este al tău și nimeni nu îl va folosi în afară de tine. SaaS aparține dezvoltatorului și ți-l pune la dispoziție ca și un serviciu. Fiindcă SaaS este bazat pe cloud, adică un spațiu de stocare a datelor virtual, poți lua toate informațiile de pe orice dispozitiv pe care îl folosești, oricând ai nevoie. Astfel, software-ul SaaS este tot timpul actualizat și furnizorul este cel care are grijă ca totul să fie la locul lui și ca datele tale să fie în siguranță.

Poți descoperi mai multe despre SaaS accesând acest articol.

Tipuri de software

Un software este mai mult decât un sistem de operare cu care suntem deja familiarizați mai mult sau mai puțin. Fiecare tip de software are scopul lui. De exemplu, fără un browser (care este și el un software), nu poți să navighezi pe Internet—o resursă prețioasă de informație de care toată lumea are nevoie. Există și software-uri care dăunează calculatorului, dar și antivirusuri care îți protejează device-ul. Aplicațiile de pe telefon sunt și ele niște software-uri. 

În rândurile ce urmează vom vorbi despre cele 4 tipuri principale de software.

a. De sistem

Acest tip de software servește ca o bază pentru alte platforme de software. Aici vin incluse drivere și alte utilități de care calculatorul are nevoie pentru a funcționa cum trebuie, dar și sistemele de operare deja cunoscute. Windows este un exemplu bun de software de sistem. De obicei vine preinstalat pe multe computere și este sistemul care îți permite să interacționezi cu hardware-ul. Fără acest sistem de operare, nu ai cum să pornești calculatorul și să-l folosești. Toate dispozitivele inteligente au un sistem de operare, inclusiv telefoanele iPhone și Android. 

b. Pentru aplicații

Spre deosebire de software-ul de sistem, aplicațiile sunt programate să îndeplinească comenzi date de utilizator. Pot fi un singur program sau o colecție de programe mai mici. Orice telefon are aplicații cum ar fi Facebook, WhatsApp, sau aplicații bancare, de exemplu. Însă aplicațiile pot fi utilizate și în viața profesională. O aplicație poate fi benefică unei firme deoarece poate controla toate aspectele unui business. Cu o singură apăsare, poți vedea tot ce te interesează, de la rapoarte la foi de calcul. Mai mult decât atât, gestionează baze de date sau simplifică procesul de inventar și salarizare. Pe scurt, pot fi foarte utile pentru a salva timp și a reduce din costuri. Dacă vrei să afli mai mult despre Ce sunt aplicațiile software, click aici.

c. Pentru programare

Acest tip de software ajută dezvoltatorii să scrie programe prin cod. Însă programarea nu este la fel ca dezvoltarea software-ului. Dezvoltarea este proiectarea efectivă a unui program în timp ce programarea este realizarea instrucțiunilor de dezvoltare.

d. Malware

Software-ul malware este dezvoltat intenționat pentru a deteriora computerele sau a perturba alte programe. De obicei, victimele nu știu că au instalat din greșeală malware decât cu ajutorul unui antivirus. Dar câteodată nici antivirusul nu detectează la timp virusul deoarece malware lucrează în secret.

Vrei să afli mai multe despre viruși? Click aici pentru a descoperi mai multe. 

3. Avantaje software—pe scurt

Folosim software în fiecare zi și are multe beneficii, atât în viața personală cât și în cea profesională. În viața personală, ne permite să accesăm laptopuri, calculatoare sau telefoane, și ne permite să comunicăm cu cei dragi sau să vizionăm un film.

Însă software-ul este cel mai avantajos atunci când este folosit de business-uri. A porni și a avea grijă de o afacere necesită pasiune, motivație și curaj, dar și de un software bun care să-ți facă viața mai ușoară. Ca să meargă business-ul ca pe roate, ai nevoie să ai o sursă constantă de informații clare. Nu poți folosi metode manuale la infinit: hârtiile se pot pierd, informația nu ajunge la timp iar telefoanele pot fi uneori nesigure. Tu trebuie să-ți crești afacerea și asta înseamnă să faci un mic sacrificiu: modernizarea afacerii. Atunci când totul funcționează cum trebuie, vei crește eficiența operațiunilor care îți pot aduce venituri mai mari. Mai mult decât atât, economisești timp și bani—două element extrem de prețioase în zilele noastre.

Deci, care sunt beneficiile?

Mai jos vom prezenta câteva dintre beneficiile unui software într-un business:

  • Luarea deciziilor importante este simplificată. Astfel, îndepărtează necesitatea de a te deplasa la birou sau a da telefoane inutile. Într-o aplicație, ai toate datele necesare care îți pot influența deciziile. 
  • Productivitatea firmei crește. Poți spune adio metodelor tradiționale de management. Cum ar fi să nu mai dai telefoane în sus și-n jos de fiecare dată când există o problemă, fără să ajungi la adevăratul inculpat? O aplicație care utilizează aceeași sursă de date îți permite să îmbunătățești productivitatea operațiunilor. Procesarea este astfel mai rapidă și mai simplă.
  • Date mai exacte. Cu o aplicație, poți avea date exacte și reduce riscul unei erori. Astfel, vei avea o perspectivă mai clară asupra elementelor din firmă și va elimina costurile care îți pot dăuna. 
  • O analiză îmbunătățită. Datele sunt mai semnificative și mai relevante dacă sunt adunate toate într-o singură aplicație. Poți analiza informațiile mai temeinic și astfel concluziile pot fi trase mai devreme. 
  • Îmbunătățirea securității datelor. Este important să protejezi datele firmei, mai ales că sunt și clienții tăi implicați. Prin integrarea unei aplicații cu backup (adică va exista tot timpul o copie a datelor tale care poate fi restaurată în caz că se întâmplă ceva), ai grijă să nu existe incidente neplăcute. 
  • Un serviciu mai bun pentru clienți. Clienții sunt cei mai importanți și este necesar să îi menții fericiți și să-i asiști mai eficient. O relație bună cu ei este vitală pentru creșterea afacerii. De aceea ai nevoie de o aplicație prin care poți accesa rapid și ușor informațiile. 
  • Potențial crescut de vânzări. Integrarea unui sistem care simplifică orice element al procesului de vânzare de la cap la coadă crește rata vânzărilor îndeplinite cu succes. Va avea un impact pozitiv asupra firmei tale.

De ce este important să-ți actualizezi software-ul?

Înainte să trecem mai departe, hai să vorbim puțin despre de ce este important să-ți actualizezi software-ul. Un software update este lansată de către furnizorii softului, în principal pentru a aborda vulnerabilitățile de securitate ale produselor existente. Actualizările conțin ocazional remedieri de erori și patch-uri care îmbunătățesc produsul.

Probabil ești și tu familiarizat cu aceste actualizări. De multe ori te trezești din senin, pe telefon sau calculator, cu notificări care te roagă să actualizezi software-ul. Vin în cele mai incomode momente și necesită puțin din timpul tău ca să pot fi instalate, de aceea majoritatea oamenilor le amână până când nu se mai poate. La un moment dat probabil ai făcut la fel și ai ignorat asemenea cereri. Însă este vital să actualizezi aplicațiile atunci când ți se cere.

Cum am spus mai sus, un update software remediază erorile care apar dar și au scopul de a îmbunătăți produsul. Cel mai important este faptul că reduce vulnerabilitățile, astfel există șanse mai mici de a-ți pierde datele. Un alt motiv ar fi faptul că tehnologiile rămân compatibile. Dacă software-ul nu este actualizat constant, riști să rămâi în urmă cu variantele disponibile și nu te mai poți bucura de unele funcționalități.

Numai prin inovație poți să te menții în fața concurenței. Cel mai rapid este cel mai eficient și numai așa vei atinge culmile succesului. În plus, nu durează atât de mult să se facă actualizarea și nu pierzi nimic dacă o faci. Consumatorii își doresc o aplicație modernă și numai tu le poți da ce îți cer.

În concluzie

Poate că te întrebi de unde faci rost de software. Înainte de modernizare, se foloseau CD-uri sau DVD-uri pentru a instala software-ul necesar. Acuma, sistemele de operare, de exemplu, vin deja cu software-ul instalat. Fiecare sistem de operare vine cu anumite aplicații un browser și poți oricând să le obții de pe Internet. Singura problemă este că trebuie să ai grijă de unde downloadezi aceste aplicații. Unele pot fi malițioase și îți pot dăuna dispozitivul. Pe telefon poți descărca aplicații prin anumite magazine specifice, cum ar fi Play Store.

Există și mulți dezvoltatori care se ocupă cu crearea aplicațiilor și care te pot ajuta să-ți simplifici munca. Așa suntem și noi, doar ca te putem și învăța să înțelegi toți acești termeni care îți par străini. Cu noi ajungi acolo unde ai visat. Noi oferim servicii SaaS (software-as-a-service), adică un model de licențiere și livrare a software-ului pe bază de abonament. Dacă ești mulțumit, putem continua parteneriatul. Suntem alături de tine la fiecare pas, deci nu ezita să ne suni sau să ne scrii un mesaj pentru a putea începe.

În încheiere, putem spune că software-ul este util pentru toată lumea și este primul pas către modernizare. Este vital să îl înțelegem și să îl folosim în avantajul nostru. Sperăm că ai înțeles câte puțin cum funcționează și că îi vezi potențialul imens. Acum ești mai pregătit pentru ce urmează, mai ales dacă ești dornic să te dezvolți.

Citește: 5 Semne că business-ul tău are nevoie de software.

Postări similare

phone-handset