Sunt aplicațiile sigure?

Publicat la 3 feb. 2022

Trăim într-o lume cibernetică, unde prezența noastră online este vitală. Datele noastre se regăsesc pe rețelele de socializare și de multe ori ne întrebăm dacă sunt protejate. Mai mult decât atât, folosim telefonul zilnic pentru a ne conecta cu cei dragi sau pentru a face tranzacții. Este un dispozitiv indispensabil, mai ales pentru că poți folosi diferite aplicații pentru a accesa tot felul de servicii. 

Ce este o aplicație?

O aplicație este un program care îndeplinește o funcție tipică, fie ea educațională, personală sau are de-a face cu domeniul de afaceri. Fiecare program este conceput pentru a asista utilizatorul într-un anumit proces. Un exemplu bun de aplicație sunt browserele obișnuite pe care le folosim zi de zi. Sunt și aplicații care îți oferă o cale de comunicare (WhatsApp) sau sunt jocuri (Candy Crush). 

Însă o aplicație poate fi folosită și de către companii pentru a se putea conecta mai rapid și ușor cu clienții săi. Împreună cu o aplicație, companiile pot să îmbunătățească acuratețea, eficiența și eficacitatea operațiunilor dintr-un business. Mai mult decât atât, ajută la economisirea timpului de lucru, la creșterea productivității și la eliminarea erorilor umane costisitoare. Toate dispozitivele care folosesc această aplicație sunt conectate între ele cu ajutorul sistemului cloud. Datele pot fi accesate în timp real de către toți utilizatorii. Astfel, vei fi mereu la curent cu noutățile și vei genera noi oportunități favorabile pentru firma ta. 

Află mai multe în acest articol: Ce sunt aplicațiile software? 

O aplicație se poate găsi pe orice dispozitiv care are un software: tabletă, calculator, telefon mobil sau laptop. De multe ori, aceste dispozitive vin împreună cu câteva aplicații preinstalate, dar poți să downloadezi mai multe de pe magazine online cum ar fi Google Play sau App Store. Fiindcă sunt atât de multe opțiuni (de exemplu, există 500,000 de aplicații în Google Play), trebuie să ai câteva criterii de selecție, cum ar fi securitatea aplicației. 

Sunt aplicațiile sigure?

Așa că să trecem la ce te interesează cel mai mult: sunt aplicațiile sigure? Datele introduse în aplicație sunt protejate de către atacurile hackerilor sau se pot pierde în orice moment?

Online, există multe persoane care doresc să facă rău și să profite de „bunătatea” ta. Virușii se pot lua nu numai prin aplicații, dar și prin deschiderea link-urilor din email-uri malițioase. Aplicațiile mai puțin cunoscute pot să conțină malware, un tip de software care poate să-ți defecteze smartphone-ul și să-ți pună intimitatea la risc. În termeni simplii, ți se fură datele. În același timp, telefonul poate fi sub controlul acestor hackeri dacă este infectat. 

Din fericire, majoritatea aplicațiilor sunt sigure de downloadat, dar printre ele se ascund răufăcători care vor să-ți invadeze dispozitivul. Atenție: este totuși o diferență între malware și un virus. În timp ce malware-ul este un software ce îți strică dispozitivul, virusul este o formă de malware care se răspândește prin device și îți corup fișierele. Nu numai că ți se fură datele, dar dispozitivul tău poate face parte dintr-o armată mai mare de boți. 

Chiar dacă teoretic nu poți lua viruși pe telefon, poți lua forme de malware dacă instalezi aplicații din surse nesigure. Sunt multe tipuri de malware, de la spyware la adware. Dar, chiar dacă Google Play este o sursă de încredere și Google ia măsuri pentru a detecta potențialele programe dăunătoare, tot trebuie să ai grijă ce downloadezi. Este o lume fără lege și nu este ușor de navigat. Google elimină periodic aplicații periculoase, dar unele pot trece printre rânduri nebănuite. 

Cum poți evita aceste probleme?

Pentru a evita o potențială infecție, uite aici câteva sfaturi importante:

  • Nu downloada aplicații impulsiv. Asigură-te că aplicație provine dintr-o sursă sigură. Ia-ți timp pentru a cunoaște sursa. Citește recenziile utilizatorilor. De multe ori, aceste feedback-uri conțin informații utile despre cum se comportă aplicația. Caută informații despre dezvoltatorul aplicație, dacă creațiile trecute au fost scoase din magazin sau intră în legătură cu povești dubioase. 
  • Citește recenziile cu atenție. Chiar dacă pare că o aplicație este plină de recenzii, de multe ori acești răufăcători își umple pagina pagina cu recenzii pozitive pentru a părea că este downloadată de multe ori. Uită-te după feedback lung, care folosesc limba într-o manieră naturală și sună legitim. 
  • Scapă-te de aplicații pe care nu le mai folosești. Este bine să-ți actualizezi constant (de fiecare dată când ți se cere) aplicațiile pe care le ai, pentru a putea instala noi capabilități. De exemplu, multe companii care dețin aplicații găsesc metode mai bune pentru a-ți proteja datele. Dacă ai o grămadă de aplicații pe telefon, atunci este mai greu să le monitorizezi activitatea. 
  • Folosește o soluție de securitate. Desigur, dispozitivul tău poate fi protejat de către un program special conceput pentru acest lucru. Pe calculator, deobicei se găsesc software de antivirus care te protejează de viruși.

Toată lumea trebuie să știe aceste reguli și să știe la ce să se aștepte atunci când downloadează ceva dintr-un magazin online. Smartphone-urile sunt scumpe și conțin o masivă cantitate de informații personale. Nici o firmă, chiar dacă are o reputație incredibilă, nu poate să garanteze siguranța aplicației. Tot timpul hackerii vor găsi metode de a se infiltra în datele unei companii. De aceea, este tot timpul să fi la zi cu aplicația și să te informezi despre sursă. 

Poți citi și acest articol: Are business-ul tău nevoie de o aplicație?

Postări similare

phone-handset