Artificial Intelligence (AI) sau în română, Inteligența Artificială, ne schimbă viața de câteva decenii bune, atât la lucru cât și acasă. Alexa, robotul de la Amazon, este prezent în multe case și este util în ajustarea luminilor, îți livrează ce vrei printr-o comandă vocală sau primești cele mai recente știri. La locul de muncă, AI-ul ne ajută să lucrăm mai inteligent, acționând ca un asistent.
Prezența Inteligenței Artificiale în lumea noastră este mare. Îl găsești oriunde, chiar dacă nu realizezi asta. Înainte, mulți specialiști credeau că AI este un concept SF, însă acuma este cât se poate de real. Scopul AI-ul este de a:
- Automatiza procesele monotone și plictisitoare
- Sporirea capacităților umane
- Amplificarea funcțiilor umane
Departamentul de resurse umane nu este o excepție de la această schimbare. Un sondaj realizat de Oracle a constatat că profesioniștii din departamentul de HR consideră că Inteligența Artificială prezintă noi oportunități. Acestea pot fi de la a câștiga mai mult timp liber până la extinderea rolurilor actuale pentru a fi mai strategice. Însă liderii care au participat la sondaj au declarat că este greu să țină pasul cu ritmul schimbărilor tehnologice la locul de muncă, așa că este important să înțelegi modurile în care AI remodelează industria.
Ce este Inteligența Artificială?
Artificial Intelligence este o tehnologie (sau un domeniu al informaticii) care permite computerelor să imite funcțiile cognitive ale oamenilor. Mai mult decât atât, computerele pot să învețe să facă sau să recomande acțiuni pe baza datelor colectate anterior de către acesta. Uwe Hohgrawe, un specialist a programului Master of Northeastern, spune că oamenii își folosesc inteligența pentru a trage concluzii. Fiindcă mașinile nu sunt inteligente, oamenii le pot face inteligente introducând în sistem informațiile și tehnologia potrivită.
Sunt multe de zis despre conceptul de AI, de aceea vom vorbi mai multe despre el în acest articol: Ce este Inteligența Artificială?
Inteligența Artificială și HR-ul
AI-ul oferă mai bună precizie și stabilitate proceselor de zi cu zi și oferă oportunități de îmbunătățire a funcțiilor de resurse umane. Încă nu am ajuns la stadiul în care vom fi înlocuiți de roboți, dar companiile vor fi pregătite pentru succes și pot oferi cele mai bune rezultate angajaților săi.
Însă nu este de negat faptul că AI schimbă lumea afacerilor. Afacerile sunt competitive și fac tot posibilul să facă cea mai bună alegere pentru clienții săi. AI valorifică puterea datelor pentru a prezice rezultatele viitoare și astfel organizațiile pot lua decizii pe baza unor analize.
Artificial Intelligence poate fi aplicat în moduri diferite pentru a eficientiza procesele dintr-un departament de resurse umane. Multe organizații au ajuns să adopte Inteligența Artificială, deci va deveni o tehnologie larg acceptată. Este important să te pregătești pentru această schimbare și să o accepți atunci când va veni la ușa ta. Iată câteva dintre beneficiile pe care le oferă departamentului de resurse umane:
Recrutarea este mai ușoară
Orice organizație caută să achiziționeze talente. Inteligența Artificială are puterea de a aduce rezultate semnificative, măsurabile și imediate în reducerea timpului de angajare. Mai mult decât atât, crește productivitatea pentru firmele de recrutare și oferă candidatului o experiență plăcută. Cu ajutorul AI-ului, totul este perfect iar procesul de recrutare este unul simplu și intuitiv.
Departamentul de HR ar trebui să conecteze angajații potențiali și actuali la un nivel personal. De exemplu, multe companii solicită angajaților să reintroducă aceleași informații în mai mulți pași, o sarcină plictisitoare și repetitivă. Acest lucru poate lăsa angajatului o impresie proastă despre firmă. De aceea, AI atenuează o parte din monotonie și folosesc formulare ușor de utilizat, digitale, unde candidații pot să-și completeze mai eficient informațiile din CV. Astfel, se reduce numărul de aplicații abandonate. În plus, Artificial Intelligence poate să stocheze informațiile relevante și să le introducă automat în formulare viitoare, astfel să nu mai existe repetiție.
Mai mult decât atât, tehnologia AI poate să analizeze grupul existent de solicitanți și să îi identifice pe aceea care se potrivesc rolului deschis. Astfel, nu mai pierzi timpul și resurse prețioase în căutarea de noi talente. Vei identifica angajații calificați mai repede și mai ușor. Mulți manageri sunt mulțumiți de AI în procesul de recrutare, dar și de integrare. Tehnologia AI permite noilor angajați să utilizeze suportul pentru HR în orice moment al zilei și în orice locație cu ajutorul chatboturilor și a aplicațiilor de asistență. Astfel, noii recruți se vor integra mai rapid în companie.
Citește Ce este un software HR?
Informații bazate pe date
AI oferă profesioniștilor din departamentul de HR informații colectat direct de la angajați. Acestea le permite să ia măsuri și să ofere angajaților experiența pe care o doresc și o solicită. Astfel, stimulează angajamentul, reduce cifra de afaceri și crește productivitatea. În plus, pandemia de COVID a facilitat nevoia de tehnologie și a modificat modul de lucru. Mulți dintre angajați, dacă se poate, lucrează de acasă din cauza măsurilor. Este esențial ca angajatorii să asculte de angajați și să răspundă cu acțiune. AI-ul te ajută să conectezi întreaga populație de angajați și să le oferi ceea ce au nevoie.
Stimulează programele de învățare
Departamentele de învățare sau dezvoltare utilizează AI pentru a crește și de a crea programe de învățare agile și adaptabile. Acestea sunt folosite pentru a satisface nevoile individuale ale angajaților, iar datele și analizele vor arăta mai profund impactul asupra afacerii. AI-ul nu este folosit doar pentru a-i învăța pe oameni abilitățile Inteligenței Artificiale, ci pentru a pregăti angajații pentru noi roluri care necesită puțină umanitate: analitică, gândire critică, inteligență emoțională, etc. De exemplu, există o funcție care oferă răspunsuri în timp real la întrebările frecvente prin chatbots accesibile tuturor. Poate analiza abilitățile angajaților și recomandă diferite programe de instruire pentru a se perfecționa. AI-ul înseamnă învățare continuă.
Este AI-ul viitorul?
Inteligența artificială nu va înlocui cu totul departamentul de HR, dar va face viața mai ușoară angajaților. Mai mult decât atât, nu va lua joburile oamenilor, dar va crea noi roluri importante. Ca să nu mai vorbim de faptul că, atunci când vine vorba de potențiali angajați sau de recrutare, AI-ul face minuni. Totul este simplificat și reduce nevoie de a folosit hârtie pentru CV-uri și alte contracte, care se pot pierde de multe ori. Vei putea alege cu succes talentul de care ai nevoie și implicit vei avea angajați mai fericiți. Le vei putea da ce au nevoie, știind exact ce așteptări au cu ajutorul Inteligenței Artificiale.
Însă este nevoie de un mix uniform de tehnologie și oameni pentru a face o companie să funcționeze. Statisticile bazate pe datele strânse de sistem te vor ajuta să iei decizii mai bune, dar este important să gestionezi și să stochezi corect aceste date. AI-ul este aici, în prezent, să te ajute să devi de succes. Fă acest pas cu încredere—nu vei regreta.